Past Continuous or Past Progressive Tense

Past Continuous Tense – Definition and Examples

Past continuous or past progressive tense is used to express the incidents of a continuous nature that have occurred in the past. It relates to an action of continuous nature i.e. action that has continued for some time in past. Past Progressive Tense sentences can further be classified into Positive, Negative and Interrogative sentences. Go through the below given sentences carefully –

Past incidents those have continued for some time -

1) I was driving.

2) She was writing.

3) He was waiting for you.

Above sentences narrate the actions of past those have continued for a span of time. ‘I was driving’- the speaker is talking about that moment in past when he was driving- at that particular moment. Given below are some more examples on Past Continuous Tense. Go through them carefully –

1) He was cleaning the dishes.

2) She was doing the home work.

3) They were rowing a boat.

4) Children were preparing for the fest.

5) He was writing a letter to his manager.

6) She was complaining about the mismanagement.

Above sentences explain the incidents those have occurred in the past and have continued for some time. Such sentences are categorized as positive in Past Continuous Tense.

Now carefully go through the below given sentences written in negative forms of the above sentences-

  • He was not cleaning the dishes.
  • She was not doing the home work.
  • They were not rowing a boat.
  • Children were not preparing for the fest.
  • He was not writing a letter to his manager.
  • She was not complaining about the mismanagement.

Below are the same sentences written in interrogative form -

  • Was he cleaning the dishes?
  • Was she doing the homework?
  • Were they rowing a boat?
  • Were children preparing for fest?
  • Was he writing a letter to his manager?
  • Was she complaining about the mismanagement?

Now as we have got a basic idea of Past Continuous or Past Progressive Tense and understood all the three forms- Positive, Negative and Interrogative; we will further go through them with the help of suitable structure formula, examples and exercises.

 

Rules and Formula in Past Continuous or Past Progressive Tense

a) Positive Sentences

Structure/Formula

The basic Structure/Formula for Positive Sentences in Past Continuous or Past Progressive Tense is:

  • (Subject + was/were (Aux. verbs) + ‘ing’ form of verb + Object)

Rules for Positive Sentences in Past Continuous or Past Progressive Form:

In a Positive Past Continuous Tense two auxiliary verbs are used – was and were. The choice of the auxiliary verb depends on the subject. If the subject is – he, she, I, It or a singular noun then auxiliary verb ‘was’ is used; but, if the subject is – they, we, you or a plural noun then the auxiliary verb ‘were’ is used. The verb form used is ‘ing’ form followed by the object of the sentence. To better understand the Positive Sentences in Past Continuous Form kindly go through the below sentences and identify the subjects, auxiliary verbs, main verb (ing form) and also practice forming new sentences having same structure.

  • He was running on the road.
  • She was cooking for the party.
  • I was studying for the exam.
  • It was moving towards north.
  • Dog was barking loudly.
  • They were playing in the field.
  • We were going to the circus.
  • You were talking to your friend.
  • Birds were drinking from the tap.

The above sentences are Positive Sentences written in Past Continuous form.

 

Exercises/Worksheets/Activities on Positive Sentences in Past Continuous Form

Fill in The Blanks Exercises/Worksheets/Activities on Positive Sentences in Past Continuous Form with Answers:

Complete the given sentences by filling in appropriate verb or auxiliary verbs so as to make the sentence positive in Past Continuous form. Verify with the answers provided at the end of the exercise. Take the help of the verb’s hint wherever provided.

1) He _______ sleeping.

2) They _________ complaining.

3) Children were __________ in class.

4) Audiences were _________ at the joke.

5) She ________ narrating the whole incident.

6) Children ____________ attending the monthly school fest.

7) It was _________ high.

8) The teacher _______ smiling at me.

9) Traffic was ________ slowly on the causeway.

10) They _______ considering my appointment.

11) She was ________ lemonade from the bottle.)

12) He was ________ her number of times.

13) They _______ making pancakes for the poor children.

14) Train ________ slowly _________ at the platform.

15) Teacher was ______ the attendance.

16) Teachers ________ checking the answer sheets.

17) Volunteers were _________ trees in the compound.

18) People were ________  letters to the authorities.

19) Birds _______ dying due to excessive heat.

20) The police men ______ riding  horses.

Answers- 1)was, 2)were, 3)talking, 4)laughing, 5)was, 6)were, 7)flying, 8)was, 9)moving, 10)were, 11)drinking, 12)calling, 13)were,  14)was, arriving 15)taking, 16)were, 17)planting, 18)writing, 19)were, 20)were


 

MCQs Exercises/Worksheets/Activities on Positive Sentences in Past Continuous Form with Answers:

Complete the given below sentences by choosing correct verb or auxiliary verb from the choices given below so as the sentence represent a Positive Sentence in Past Continuous form. Also verify your answers with the ones provided at the end of the exercise.

1) The Principal _________ receiving the chief guest.

  1. a) were
  2. b) was
  3. c) is

2) Teachers _________ waiting for the principal to arrive.

  1. a) were
  2. b) is
  3. c) was

3) He was _________ you continuously.

  1. a) called
  2. b) calls
  3. c) calling

4) I was ______________ you.

  1. a) expecting
  2. b) expected
  3. c) expect

5) They _________ going to the picnic.

  1. a) was
  2. b) were
  3. c) are

6) Chopper was _________ over the building.

  1. a) hover
  2. b) hovered
  3. c) hovering

7) The child _______ shivering in cold.

  1. a) was
  2. b) is
  3. c) were

8) They were __________ for her marriage.

  1. a) planned
  2. b) planning
  3. c) plan

9) The ministers were __________ foul.

  1. a) cry
  2. b) cried
  3. c) crying

10) Your father was _________ to reach you.

  1. a) tried
  2. b) trying
  3. c) tries

11) She was _________ the office floor.

  1. a) cleaning
  2. b) cleaned
  3. c) cleans

12) Children ________ playing happily in the garden.

  1. a) was
  2. b) were
  3. c) are

13) Principal ________ looking for you.

  1. a) were
  2. b) is
  3. c) was

14) Doctor was __________ the report.

  1. a) study
  2. b) studying
  3. c) studied

15) Teacher was ___________ the questions by the students.

  1. a) answering
  2. b) answer
  3. c) answered

16) The officials _________   __________   with the convicts.

  1. a) was, negotiate
  2. b) is, negotiating
  3. c) were, negotiating

17) She was ____________ you in the party yesterday.

  1. a) expect
  2. b) expecting
  3. c) expected

18) They were _________ for a responsible caretaker.

  1. a) looked
  2. b) looking
  3. c) needing

19) Some miscreants _________ conspiring to disturb peace.

  1. a) was
  2. b) are
  3. c) were

20) He was ____________ expectedly at you.

  1. a) looked
  2. b) looks
  3. c) looking

Answers- 1)b, 2)a, 3)c, 4)a, 5)b, 6)c, 7)a, 8)b, 9)c, 10)b, 11)a, 12)b, 13)c, 14)b, 15)a, 16)c, 17)b, 18)b, 19)c, 20)c


 

True or False Exercises/Worksheet/Activities on Positive Past Progressive Tense Sentences:

Read the following sentences carefully and determine whether they are True or False on the basis of whether they represent Positive Past Progressive Tense or not. If False, then make necessary changes in the sentences to make them positive Past Progressive and verify your progress with the answers provided at the end.

1) She is smiling at you.

2) He was drive over the speed limit.

3) The child was looking for her mother.

4) The students was complaining about the unavailability of books.

5) Driver was blowing horn.

6) They was looking for a sponsor.

7) People will suffering from the epidemic.

8) He was waiting for you the whole day.

9) I was looked when he waved.

10) He was gone to the grocery store.

11) She was preparing for the exams.

12) The ship were floating over the ocean.

13) The light was flickering.

14) Bees was humming over the flowers.

15) She was requiring a good instructor.

Answers- 1)False, 2)False, 3)True, 4)False, 5)True, 6)False, 7)False, 8)True, 9)False, 10)False, 11)True, 12)False, 13)True, 14)False, 15)True

Please check your answers with the correct sentences provided below:

1) She was smiling at you.

2) He was driving over the speed limit.

4) The students were complaining about the unavailability of books.

6) They were looking for a sponsor.

7) People were suffering from the epidemic.

9) I was looking when he waved.

10) He was going to the grocery store.

12) The ship was floating over the ocean.

14) Bees were humming over the flowers.


 

b) Negative Sentences

Structure/Formula

The structure of Negative sentences in Past Progressive form is as given below:

  • (Subject + Auxiliary Verb + NOT + ‘ing’ form of verb + Object)

Rules for Negative Sentences in Past Continuous or Past Progressive Form:

The auxiliary verbs used in the negative sentences are same as in the positive sentences i.e. was, were. If the subject is – he, she, it, I or a singular noun then auxiliary verb ‘was’ is used and if the subject is- they, we, you or a plural noun then the auxiliary verb ‘were’ is used. Auxiliary verb is compulsorily followed by a ‘NOT’ in Negative sentences, then by the ‘ing’ form of main verb and finally by the Object. To understand Negative sentences in Past Continuous form go through the below sentences. Also try forming new sentences on your own taking guidance from the structural formula and rules.

  • I was not riding a bike.
  • She was not eating dinner.
  • He was not singing in the party.
  • It was not disturbing harmony of the community.
  • The phone was not ringing.
  • They were not driving at that time.
  • We were not complaining about anything.
  • You were not requiring a transfer.
  • Labors were not protesting for wages.

In all the above examples ‘not’ negates the positive sentences. Like- ‘I was riding a bike’ is a positive sentence in Past Progressive form. Insert ‘not’ in between the auxiliary verb and main verb and it will transform it into a Negative Sentence- ‘I was not riding a bike’.

c) Negative-Interrogative Sentences

1) By adding ‘Why’ or other question words as an adverb.

Interesting to note that beginning all the above sentences with ‘Why’ as an adverb, the above Negative sentences could be well made as Negative-Interrogative. For example -

  • Why I was not riding a bike?
  • Why she was not eating dinner?
  • Why he was not singing in the party?
  • Why the phone was not ringing?
  • Why they were not driving at that time?

Please note that as long as the three following conditions are met, the sentence represents a Negative sentence in Past Progressive Tense-

1) Auxiliary verbs used are – was/were

2) Use of ‘not’

3) ‘ing’ form of the verb is used.

2) By Interchanging Subject and Auxiliary Verb

Though we will go through the structure and rules of interrogative sentences in further exercise it is interesting to note that Negative sentences also can be converted directly to Interrogative sentences by simply making minor structural changes. Please go through the following negative sentences and their interrogative forms-

  • I was not riding a bike - Was I not riding a bike?
  • She was not eating dinner - Was she not eating dinner?
  • He was not singing in the party - Was he not singing in the party?
  • It was not disturbing harmony of the community - Was it not disturbing harmony of the community?
  • The phone was not ringing - Was the phone not ringing?
  • They were not driving at that time - Were they not driving at that time?

From the above examples it is clear that a Negative sentence can be converted into interrogative by exchanging the places of auxiliary verbs –was/were with the subjects- I, he, she, they, it etc. Also in the above interrogative sentences ‘Why’ can be prefixed without the sentence losing its original interrogative or Negative Past Progressive forms with the only exception that they now demand a detailed answer rather than a bland ‘Yes’ or ‘No’. For Example-

  • Why was I not riding a bike?
  • Why was she not eating dinner?
  • Why was he not singing in the party?
  • Why was the phone not ringing?

Please note that the above Interrogative sentences are similar to those covered in preceding section 1) of Negative Interrogative sentences- i.e.-

  • Why I was not riding a bike?
  • Why she was not eating dinner?
  • Why he was not singing in the party?
  • Why the phone was not ringing?

The above examples have been given to show the flexibility that Grammar provides in the placement of ‘Why’, Auxiliary verbs and Subjects without changing the original tense form of the sentence. That is’ the action to which it relates remains Past Continuous irrespective of being Negative, Interrogative or Negative- Interrogative.

Exercises/Worksheet/Activities on Negative Sentences of Past Progressive Tense

Fill in The Blanks Exercises/Worksheet/Activities on Negative Sentences of Past Progressive Tense:

Complete the below sentences with use of proper Auxiliary Verb, Verbs, Subject or ‘not’ wherever necessary to keep the sentence in Negative Past Progressive form. Cross check your progress with the answers provided at the end of the exercise. Take the help of verb’s hint wherever provided.

1) I ________ not getting nervous.

2) She was _________ making collage. (no)

3) They _________ not expecting donations.

4) The train was not __________ to Paris. (go)

5) Children __________ not playing in the garden.

6) We were not ____________ to the lecture. (listening)

7) Principal _________not looking for the class prefect.

8) The conductor was _________ checking tickets. (no)

9) When the theft occurred the dog ________ not ____________. (bark)

10) Birds ________ not flying yesterday.

11) Eagle _________ not ________ high. (fly)

12) Animals _______ not __________ the shelter due to heat. (leave)

13) My pen ________ not writing during the exams.

14) Invigilator was ________ looking at us. (no)

15) Management ________ not confirming the raise.

16) Authorities __________ not looking for the suspects.

17) Soldiers were not _________ about their own lives. (think)

18) Many people _________not expecting the sudden rise in the temperature.

19) His temper was _______ improving at all. (no)

20) He was not ____________ about his results. (worry)

Answers- 1)was, 2)not, 3)were, 4)going, 5)were, 6)listening, 7)was, 8)not, 9)was, barking, 10)were, 11)was, flying, 12)were, leaving, 13)was, 14)not, 15)was, 16)were, 17)thinking, 18)were, 19)not, 20)worrying


 

MCQs Exercises/Worksheets/Activities on Negative Past Progressive Tense:

Complete the given below sentences by choosing the correct word i.e. aux. verb, verb, subject, not etc from the choices provided so as to make the sentence Negative in Past Progressive Tense form. Cross check your progress from the answers provided at the end.

1) I ________ not playing.

  1. a) were
  2. b) was
  3. c) have

2) She was _________ cooking the dinner.

  1. a) sure
  2. b) never
  3. c) not

3) He ______ not __________ the plants.

  1. a) was, watering
  2. b) did, water
  3. c) is, watering

4) Children ________ not ___________ in the field.

  1. a) were, playing
  2. b) were, nervous
  3. c) are, playing

5) We ________ not travelling by road.

  1. a) was
  2. b) were
  3. c) are

6) The team __________ not ____________ better than before.

  1. a) is, performing
  2. b) will, perform
  3. c) was, performing

7) The child was ________ drinking milk.

  1. a) never
  2. b) not
  3. c) also

8) The audiences _________ not __________ on the act.

  1. a) were, laughing
  2. b) did, laugh
  3. c) will, laugh

9) He ________ not ___________ carefully.

  1. a) is, driving
  2. b) will, listen
  3. c) was, driving

10) They were not ___________ the rules.

  1. a) followed
  2. b) following
  3. c) follow

11) Buses _________ not ___________ to the outskirts of the city.

  1. a) were, plying
  2. b) are, plying
  3. c) will, go

12) The bike was _________ running faster.

  1. a) is
  2. b) not
  3. c) indeed

13) The steamers ________ not _________ faster than the motor boats.

  1. a) are, moving
  2. b) will, move
  3. c) were, moving

14) Staff was not carefully _____________ the finances.

  1. a) analyzing
  2. b) read
  3. c) report

15) The officer was ___________ regularly _____________ the incidents to higher-ups.

  1. a) never, reporting
  2. b) not, reporting
  3. c) not, updating

16) They _________ not ___________ dinner when I met them.

  1. a) will, eat
  2. b) are, eating
  3. c) were, eating

17) He was _________ going to the party.

  1. a) not
  2. b) never
  3. c) certainly

18) People __________ not ___________ the negligence to the authorities.

  1. a) was, reporting
  2. b) will, report
  3. c) were, reporting

19) The police _________ not promptly __________ the investigation.

  1. a) will, follow
  2. b) was, following
  3. c) is, following

20) The match ________ not ___________ on TV yesterday.

  1. a) was, showing
  2. b) is, showing
  3. c) will, show

Answers- 1)b, 2)c, 3)a, 4)a, 5)b, 6)c, 7)b, 8)a, 9)c, 10)b, 11)a, 12)b, 13)c, 14)a, 15)b, 16)c, 17)a, 18)c, 19)b, 20)a


 

True or False Exercises/Worksheets/Activities on Negative Sentences in Past Progressive Form:

Determine whether the below given sentences correctly represent the Negative Sentences in Past Progressive form. If not make the necessary changes to convert them and also verify your answers with those provided at the end of the exercise.

1) I was not leaving.

2) She was crying.

3) It was not moving.

4) They was not going to Paris.

5) He was not playing for the team.

6) Children was agreeing to go home.

7) Dogs were not barking on that day.

8) Cats was chased the rats.

9) Ships were not sailing.

10) Parents were complaining in the parents- teacher meeting.

11) Clothes were falling out of the closet.

12) Man is not walking fast on the road.

13) My laptop is not working properly.

14) The moon were not shining bright.

15) Light was not glowing low.

Answers- 1)True, 2)False, 3)True, 4)False, 5)True, 6)False, 7)True, 8)False, 9)True, 10)False, 11)False, 12)False, 13)False, 14)False, 15) True

Crosscheck your answers with the correct sentences given below:

2) She was not crying.

4) They were not going to Paris.

6) Children were not agreeing to go home.

8) Cats were not chasing the rats.

10) Parents were not complaining in the parents- teacher meeting.

11) Clothes were not falling out of the closet.

12) Man was not walking fast on the road.

13) My laptop was not working properly.

14) The moon was not shining bright.


 

d) Interrogative Sentences

Structure/Formula

The basic Structure/Formula for Interrogative sentences in Past Progressive form is-

  • (Auxiliary Verb (were/was) + Subject + Main verb ‘ing’ form + Object)

Rules for forming Interrogative Sentences in Past Continuous or Past Progressive Forms:

Simple rules have to be followed for Interrogative sentences i.e. choosing the correct auxiliary verb depending on the subject and the correct ‘ing’ form of the verb. If the subject is I, he, she, it or a singular noun then the auxiliary verb ‘was’ is used and if the subject is – we, they, you or a plural noun then auxiliary verb ‘were’ is used. Interrogative sentences start with auxiliary Verb followed by the subject and ‘ing’ form of Main verb and finally by the Object. Carefully go through the below given examples of Interrogative sentences represented in Past Continuous or Past Progressive form-

  • Was I sleeping?
  • Was he listening to the teacher?
  • Was she cooking the dinner for the family?
  • Was it flying higher than expected?
  • Was the pen writing smoother?
  • Were we travelling fast enough to reach on time?
  • Were they going to attend the meeting yesterday?
  • Were you sleeping on sofa?
  • Were the cows looking for shelter from the rain?

Above sentences are Interrogative and can be answered by a simple ‘yes’ or ‘no’. As is obvious from the examples that the interrogative sentences have to start with Auxiliary verb and the ‘ing’ form of main verb is used.

The above given  sentences could be made to Interrogative sentences with minor structural changes or additions demanding an explanation rather than a simple ‘yes’ or ‘no’ in answer. Interrogative sentences can also be converted into Interrogative- Negative Sentences by making minor structural changes keeping their Past Continuous or Past Progressive from intact. We will go through the different methods by which the Interrogative sentences can be converted into Interrogative-Negative and other forms.

Interrogative-Negative Sentences In Past Progressive Form:

Interrogative Sentences in Past Progressive form can be easily converted into Interrogative-Negative by adding ‘not’. Also there is another way of writing an Interrogative sentence by adding ‘why’. We will explore all the possibilities of converting one type of sentences into others without affecting their tenses.

1) Adding ‘Why’ /’How’as an Adverb.

The addition of ‘Why’ in the above mentioned Interrogative Sentences doesn’t change their Interrogative or Past Tense property but the only change is that they now demand a reason explanation in answer rather than Yes/No. Read the below sentences-

  • Why Was I sleeping?
  • Why was he listening to the teacher?
  • Why was she cooking the dinner for the family?
  • Why was it flying higher than expected?
  • Why was the pen writing smoother?
  • How were we travelling fast enough to reach on time?
  • Why/How was the pen writing smoother?
  • How/why were they going to attend the meeting yesterday?
  • Why were you sleeping on sofa?

The above sentences are very well Interrogative in Past Progressive form. Though we will go through the method of converting interrogative sentences into interrogative-negative sentences separately in the succeeding section; we will also convert the above sentences also into negative form by properly placing ‘not’ as given below-

  • Why was I not sleeping?
  • Why was he not listening to the teacher?
  • Why was she not cooking the dinner for the family?
  • Why was it not flying higher than expected?
  • Why was the pen not writing smoother?
  • How were we not travelling fast enough to reach on time?
  • Why/How was the pen not writing smoother?
  • Why were they not going to attend the meeting yesterday?
  • Why were you not sleeping on sofa?

The meaning of the above sentences doesn’t change even if they are written in a slightly different way i.e. interchanging the places of Auxiliary verb and subjects as given below-

  • Why I was not sleeping?
  • Why he was not listening to the teacher?
  • Why she was not cooking the dinner for the family?
  • Why it was not flying higher than expected?
  • Why the pen was not writing smoother?
  • How/Why we were not travelling fast enough to reach on time?
  • Why you were not sleeping on sofa?

2) Placing ‘not’ between Subject and Verb

Simple Interrogative sentences in Past Progressive form can be converted into Interrogative – Negative sentences by simply placing ‘not’ between the subject and the main verb. Please go through the below sentences in Interrogative form and their Interrogative- Negative forms written below them.

  • Was I sleeping? - Was I not sleeping?
  • Was he listening to the teacher? - Was he not listening to the teacher?
  • Was she cooking the dinner for the family? - Was she not cooking dinner for the family?
  • Was it flying higher than expected? - Was it not flying higher than expected?
  • Was the pen writing smoother? - Was the pen not writing smoother?

Interesting to note that the Interrogative-Negative Sentences as above can be converted into simple negative sentences in Past Progressive form by placing the ‘subject’ before auxiliary verb like written below-

  • I was not sleeping.
  • He was not listening to the teacher.
  • She was not cooking dinner for the family.
  • It was not flying higher than expected.
  • The pen was not writing smoother.

Exercises/Worksheets/Activities on Interrogative Sentences in Past Progressive Forms

Fill in the Blanks Exercises/Worksheets/Activities on Interrogative Sentences in Past Progressive form:

Complete the following sentences with appropriate auxiliary verbs, main verbs and proper subjects wherever necessary so as to make the sentences interrogative and in Past Progressive form. Verify your progress with the answers provided at the end of the exercise. (Hint: Remember the Structural formula for Interrogative Sentences). Take the help of hints wherever provided.

1) ________ he going to the party?

2) _________ she singing in the concert?

3) ________ the students __________ for a break?

4) Was it _________ up the process of investigation?

5) __________ they donating to the charity?

6) __________ we going to meet the President?

7) Was __________ coming to the college?

8) Were ____________ going for the cultural fest?

9) ________ he travelling with you in the subway?

10) _______ the _________ playing happily in the garden?

11) ________ the ship ___________ during high tides?

12) _________ the President ___________ for Delhi?

13) ________ the officers __________ for someone?

14) ________ he sleeping when I called?

15) Were __________ waiting for the bus?

16) Was _________ calling your name from the stage?

17) ________ the kids given healthy food?

18) Was he ____________ due to high temperature?

19) ________ they playing volley ball?

20) __________ she calling her friend?

Answers- 1)was, 2)was, 3)were, requesting, 4)speeding, 5)were, 6)were, 7)he/she, 8)we/they, 9)was, 10)were, children, 11)was, sailing, 12)was, leaving, 13)were, looking, 14)was, 15)they, 16)he/she, 17)were, 18)sweating, 19)were, 20)was


 

MCQs Exercises/Worksheets/Activities on Interrogative Sentences in Past Progressive Form:

Choose the correct words to complete the sentences from the choices given so as to represent them in Interrogative Past Progressive form. Also cross check your answer with the answers provided at the end of the exercise.

1) Was he __________ the letter?

  1. a) write
  2. b) wrote
  3. c) writing

2) _________ she _______________ with you on a bike?

  1. a) was, riding
  2. b) was, ride
  3. c) will, ride

3) _________ it ____________ better than before?

  1. a) were, performing
  2. b) was, performing
  3. c) will, perform

4) _________ the dogs ____________ in night?

  1. a) will, bark
  2. b) were, barking
  3. c) were, bark

5) Were ____________ going for the concert?

  1. a) they
  2. b) I
  3. c) she

6) ________ she ___________ your home work?

  1. a) was, did
  2. b) will, do
  3. c) was, doing

7) _________ the people __________ at him?

  1. a) will, yell
  2. b) were, yelling
  3. c) were, shout

8) Were __________ calling his name?

  1. a) they
  2. b) them
  3. c) he

9) ________ she ____________ beautifully?

  1. a) will, sing
  2. b) will, sang
  3. c) was, singing

10) _________ the children __________ for food?

  1. a) will, ask
  2. b) were, asking
  3. c) were, asked

11) _________ he ____________ for a transfer?

  1. a) was, requesting
  2. b) will, request
  3. c) did, requested

12) ___________ the companies ___________ for a law firm?

  1. a) will, look
  2. b) were, looked
  3. c) were, looking

13) _________ she walking on the causeway?

  1. a) were
  2. b) was
  3. c) will

14) ________ they fighting over trivial issues?

  1. a) were
  2. b) was
  3. c) why

15) ___________ you ____________ in that college?

  1. a) will, study
  2. b) were, studied
  3. c) were, studying

16) _________ he ___________ appropriately?

  1. a) will, reply
  2. b) was, replying
  3. c) did, replied

17) Were _________ calling someone?

  1. a) you
  2. b) it
  3. c) she

18) _________ she ____________ a raise?

  1. a) will, request
  2. b) did, request
  3. c) was, requesting

19) ________ they ___________ you?

  1. a) were, bothering
  2. b) was, bothering
  3. c) will, bother

20) Were ___________ calling him?

  1. a) she
  2. b) you
  3. c) he

Answers- 1)c, 2)a, 3)b, 4)b, 5)a, 6)c, 7)b, 8)a, 9)c, 10)b, 11)a, 12)c, 13)b, 14)a, 15)c, 16)b, 17)a, 18)c, 19)a, 20)b


 

True or False Exercises/Worksheets/Activities on Interrogative Sentences in Past Progressive Form:

Read the sentences carefully and determine whether they represent Interrogative sentences in Past Progressive form or not, also verify your progress with the answers provided at the end of the exercise.

1) Was they going to the party?

2) Was she singing?

3) Was it performed better?

4) Were they laughing?

5) Was you writing the letter?

6) Was she complaining about the traffic?

7) Were them leaving for their new home?

8) Was the dog barking?

9) Was the dogs barking?

10) Was I going to school?

11) Were you called my name?

12) Were she missing you?

13) Were the emotions rising?

14) Was he played football?

15) Were the child going to school?

Answers- 1)False, 2)True, 3)False, 4)True, 5)False, 6)True, 7)False, 8)True, 9)False, 10)True, 11)False, 12)False, 13)True, 14)False, 15)False

Crosscheck your answers with the correct sentences given below:

1) Were they going to the party?

3) Was it performing better?

5) Were you writing the letter?

7) Were they leaving for their new home?

9) Were the dogs barking?

11) Were you calling my name?

12) Was she missing you?

14) Was he playing football?

15) Were the children going to school?

Also Read it