Future Continuous Tense

Future Continuous Tense Definition and Examples

Future Continuous Tense is used to express the future actions which will continue for some time. Such sentences use the base form of the verb i.e. present participle or ing form.

Go through the following example sentences –

Note- ‘Shall’ can be used in place of ‘will’ with ‘I’ and ‘we’

  • I will/shall be going to Bangalore tomorrow.
  • He will be writing the letter.
  • She will be singing in the concert.
  • They will be buying a new car during the festival.
  • We will/shall be coming to your house next month.
  • They will be going to New York next year.
  • I will/shall be visiting my parents tomorrow.
  • It will be travelling via Bhopal.
  • She will be calling you soon.
  • Employees will be requesting a raise in the meeting.

All the above sentences talk about the future events and are expressed in present form i.e. by using the present participle form of the verb.

Like all other tenses Future Continuous Tense can also be expressed as Negative as well as Interrogative sentences as given below.

Examples of Negative Future Continuous Tense-

  • I shall/will not be going to Bangalore tomorrow.
  • He will not be writing the letter.
  • She will not be singing in the concert.
  • They will not be buying a new car during the festival.
  • We will/shall not be coming to your house next month.

The above sentences are negative transformations of the affirmative sentences written above them.

Examples of Interrogative sentences in Future Continuous Tense-

  • Will they be going to New York next year?
  • Will/Shall I be visiting my parents tomorrow?
  • Will it be travelling via Bhopal?
  • Will she be calling you soon?
  • Will the employees be requesting a raise in meeting?

Below we will go through in details of all the three sentence forms of Future Continuous Tense with examples, Structure/Formula and exercises.

a) Positive Sentences

Structure/Formula for Positive Sentences in Future Continuous Tense

The Structure/Formula for Positive sentences in Future Continuous Tense is-

  • (Subject + Auxiliary verb + Main Verb + Object)
  • (Subject + will be/shall be + Present Participle + Object)

 

Rules for Positive Sentences in Future Continuous Tense

‘Shall be’ may be used instead of ‘will be’ when the subject is ‘I’ or ‘we’. Though, even the use of ‘will be’ is perfectly all right. ‘Shall be’ resembles a more formal conversation. Present Participle form of verb is used i.e. the base form +ing or the ‘ing’ form like- walking, talking, writing, singing etc. Below given are few examples of ‘Positive Future Continuous Tense’ sentences-

  • I will be going to school tomorrow.
  • She will be changing her house soon.
  • She will be distributing blankets to the poor.
  • They will be coming to office from next week.
  • Tomorrow by this time you will be requesting for a tea break.
  • He will be travelling to Miami with family.
  • By this time you will be writing exam on Friday.
  • We shall be going on a long drive this weekend.
  • The children will be going early to school tomorrow.
  • We will be travelling by this time after three days.

The above sentences are affirmative describing future events.

Interesting to note that the Positive sentences may be converted directly into interrogative sentences by simply inter-changing the subject (I, he, she, we etc) with ‘will’ like shown in the examples below (given only for understanding and the Interrogative sentences will be covered separately)-

  • Will/Shall I be going to school tomorrow?
  • Will she be changing her house soon?
  • Will she be distributing blankets to the poor?
  • Will they be coming to office from next week?
  • Tomorrow by his time; will you be requesting for a tea break?
  • Will he be travelling to Miami with family?
  • By this time; will you be writing exam on Friday?
  • Shall we be going on a long drive this weekend?
  • Will the children be going early to school tomorrow?
  • Will we be travelling by this time after three days?

 

Exercises/Worksheets/Activities on ’Positive Future Progressive Tense’ Sentences

Fill in the Blank Exercises/Worksheets/Activities on ‘Positive Future Progressive Tense’ Sentences:

Complete the below sentences by filling in with appropriate verb forms or auxiliary verbs wherever needed. For your reference you can recollect the examples and the formula given above. Verify your progress with the answers provided at the end of the exercise. Take the help of verb hint wherever provided.

1) I __________ be reading a newspaper.

2) She ___________ teaching the kids for exams.

3) He will ___________ playing basketball for our college.

4) You will be _____________ the exams tomorrow. (write)

5) The sun will be _____________ even after centuries. (shine)

6) I ___________ cycling to my office tomorrow.

7) The fruits of hard work _________ be more _________ tomorrow. (reward)

8) They ____________ going on a picnic this weekend.

9) Happiness ___________ coming to you; only when you look for it inside.

10) God will be ____________ his blessings if you make an effort. (shower)

11) He __________ leaving for a board meeting in two hours from now.

12) We ___________ be ______________ old currency from tomorrow. (reject)

13) Kids ___________ be going to their grandparent’s house this summer.

14)  She ___________ coming to college from tomorrow.

15) He will be _______________ to New York. (go)

16) She ___________ calling you in the evening.

17) They __________ be politely _________ the warden for better food. (request)

18) The kid ____________ going to school by bus.

19) I ____________ singing a song.

20) He ___________ informing you about the schedule.

Answers- 1)will be, 2)will be, 3)be, 4)writing, 5)shining, 6)will be, 7)will, rewarding, 8)will be, 9)will be, 10)showering, 11)will be, 12)will, rejecting, 13)will, 14)will be, 15)going, 16)will be, 17)will, requesting, 18)will be, 19)will be, 20)will be

MCQs Exercises/Worksheet/Activities on ‘Positive Future Progressive Tense’ Sentences:

Choose the proper words from the choices given so as to make a positive sentence in Future Progressive Form. Cross check your answers with those provided at the end of the exercise.

1) She _________ be driving alone.

  1. a) would
  2. b) should
  3. c) will

2) He ____________ going to New Jersey tomorrow.

  1. a) will be
  2. b) should be
  3. c) could be

3) They will be ____________   your name soon.

  1. a) called
  2. b) calling
  3. c) call

4) We __________ be ___________ on a long vacation next year.

  1. a) should, go
  2. b) could, going
  3. c) will, going

5) They __________ allowing kids to wear formals during winter.

  1. a) should be
  2. b) will be
  3. c) could be

6) I will be ___________ a newspaper article.

  1. a) writing
  2. b) write
  3. c) written

7) The manufacturer _________ be ____________ all the faulty products.

  1. a) would, recalled
  2. b) could, recalling
  3. c) will, recalling

8) They ___________ be playing cricket on Sunday.

  1. a) could be
  2. b) will be
  3. c) should be

9) They will be ______________ to a new house next year.

  1. a) shifted
  2. b) shift
  3. c) shifting

10) The Government ___________ looking after the people displaced by flood.

  1. a) will be
  2. b) will not be
  3. c) will never be

11) They will be ____________ early tomorrow.

  1. a) leave
  2. b) leaving
  3. c) left

12) We _________ waiting for you there.

  1. a) would be
  2. b) regret
  3. c) will be

13) They will be ______________ you to be on time.

  1. a) expecting
  2. b) accepting
  3. c) expected

14) She ___________ running faster than before.

  1. a) could be
  2. b) would be
  3. c) will be

15) They will be ____________ the electricity bill from next year.

  1. a) increased
  2. b) increasing
  3. c) increase

16) You ____________ going to meet him tomorrow.

  1. a) are not
  2. b) will not
  3. c) will be

17) They will be __________ a new car this festival.

  1. a) bought
  2. b) buying
  3. c) not buying

18) He __________ recommending your name for the promotion.

  1. a) will be
  2. b) will not be
  3. c) will never be

19) They will be ___________ the release of water from dam.

  1. a) regulate
  2. b) regulated
  3. c) regulating

20) Teachers ___________ observing the kids on ground.

  1. a) would be
  2. b) will be
  3. c) will not be

Answers- 1)c, 2)a, 3)b, 4)c, 5)b, 6)a, 7)c, 8)b, 9)c, 10)a, 11)b, 12)c, 13)a, 14)c, 15)b, 16)c, 17)b, 18)a, 19)c, 20)b

True or False Exercises/Worksheets/Activities on Positive Future Progressive Tense Sentences:

Determine whether the following sentences are true or false i.e. they represent Positive Future Progressive sentences or not. Also, check the corrections provided at the end of the exercise-

1) He will not be donating to the charity.

2) She will be waiting for you.

3) They will never be going to the party.

4) We will be leaving for Manhattan tomorrow.

5) You will be gone to your college tomorrow.

6) They will speaking together.

7) He will be writing a letter.

8) Teacher will be make an announcement.

9) They will be paying all their dues.

10) She will be see her doctor today.

11) We will be going to the market.

12) They will be fill the tank on demand.

13) You will be needing a scissor.

14) They would be coming tomorrow.

15) She will be driving alone.

Answers- 1)False, 2)True, 3)False, 4)True, 5)False, 6)False, 7)True, 8)False, 9)True, 10)False, 11)True, 12)False, 13)True, 14)False, 15)True

Crosscheck your answers with the corrected sentences provided below:

1) He will be donating to the charity.

3) They will be going to the party.

5) You will be going to your college tomorrow.

6) They will be speaking together.

8) Teacher will be making an announcement.

10) She will be seeing her doctor today.

12) They will be filling the tank on demand.

14) They will be coming tomorrow.

b) Negative Sentences

Structure/Formula for Negative Sentences in Future Continuous Tense Sentences

Structure/Formula for ‘Negative Future Continuous Tense’ sentences is –

  • (Subject + Auxiliary Verb + Main Verb + Object)
  • (Subject + ‘will/shall not be’ + Present Participle + Object)

Rules for Negative Sentences in Future Continuous Tense Sentences

The only exception of Negative Sentences from Positive sentences is that the latter use ‘will not be’ as auxiliary verb instead of ‘will be’. The main verb form remains the same that is Present Participle form. Below given are some examples of ‘Negative Future Continuous’ sentences-

  • I will not be travelling by road.
  • She will not be singing in the competition this time.
  • He will not be eating dinner alone.
  • Parents informed that they will not be sending their kids in rain.
  • We will not be waiting for you.
  • I will not be doing the dishes.
  • He will not be changing college.
  • Teachers will not be compromising their study time.
  • Animals will not be shifting to new area.
  • They will not be sailing in high tide.

The above sentences negate their positive forms i.e. I will be travelling by road etc; and take the form of the ‘Negative Sentences’ in Future Continuous Tense.

c) Negative – Interrogative Sentences

There are two more interesting changes that can be done to the above Negative sentences; without changing the Future Continuous Tense but by transforming them into Negative-Interrogative sentences. The methods are described below.

1) By Adding Question Words- ‘Why’ and ‘How’ or ‘When’.

Consider the same examples given above for Negative sentences. Prefix the sentences with suitable Question words like- ‘Why’ and ‘How’; as given below-

  • Why I will not be travelling by road?

Or

  • Why will I not be travelling by road?

 

  • Why she will not be singing in the competition this time?

Or

  • Why will she not be singing in the competition this time?

 

  • How he will not be eating dinner alone?

Or

  • How will he not be eating dinner alone?

 

  • Why we will not be waiting for you?
  • How he will not be changing college?
  • Why the teachers will not be compromising their study time?
  • Why the animals will not be shifting to new area?
  • Why they will not be sailing in high tide?

 

  • Why will she not be calling him?

Or

  • Why she will not be calling him?

 

  • When he will not be requesting for a raise?

Or

  • When will he not be requesting for a raise?

 

  • When will the birds not be flying over the ocean?

Or

  • When the birds will not be flying over the ocean?

 

  • When will he not be talking?

Or

  • When he will not be talking?

The sentences are Negative which are induced with interrogation by inserting Question words in the beginning; thereby, making the sentences ‘Negative + Interrogative’ expressed in Future Continuous form.

2) By Interchanging the Places of Subject with the Auxiliary Verbs- will/shall.

Negative sentences written in Future Continuous form can be easily transformed into Negative-Interrogative sentences by inter-changing the subject with ‘will’. For example consider the below negative sentences and their Negative-Interrogative transformations written below them-

  • I will not be travelling by road. (Negative)
  • Will I not be travelling by road? (Negative – Interrogative)
  • He will not be eating dinner alone. (Negative)
  • Will he not be eating dinner alone? ( Negative – Interrogative)
  • We shall not be waiting for you. (Negative)
  • Shall we not be waiting for you? (Negative – Interrogative)
  • I shall not be doing the dishes. (Negative)
  • Shall I not be doing the dishes? ( Negative- Interrogative)
  • They will not be sailing in high tide. (Negative)
  • Will they not be sailing in high tide? (Negative – Interrogative)

Practice forming many negative sentences and transforming them into Negative Interrogative sentences by using the above methods.

Exercises/Worksheet/Activities on Negative Future Progressive Sentences

Fill in the Blanks Exercises/Worksheet/Activities on Negative Future Progressive Sentences:

Complete the following Negative Future Progressive sentences by filling in with proper verb forms and auxiliary verb. Cross check your progress with the answers provided at the end of the exercise. Take the help of the verb hints wherever provided:

1) She _________ not be calling your name.

2) He will ___________ be going with you.

3) They will not ________ expecting you soon.

4) You _______________ leaving office early tomorrow.

5) Banks will not be _____________ any old currency from tomorrow. (accept)

6) We ___________ going to the party.

7) Teachers _________ be _____________ the syllabus at this speed. (complete)

 8) They ___________ meeting you.

9) We ____________ travelling to New York this year.

10) Weather ___________ hazy for all day.

11) I will not be ___________cricket today. (play)

12) She __________ not be going to office.

13) Kids will ___________ be ___________ in night. (play)

14) People _______________ waiting for the speech to end.

15) They will not be ______________ on a bike. (ride)

16) She _________ not be _____________ my clothes. (wash)

17) Employees ____________ working on a gazetted holidays.

18) You will not be _____________ a movie. (watch)

19) People ____________ be looking at you.

20) They _________ not be needing you for the project.

Answers- 1)will, 2)not, 3)be, 4)will not be, 5)accepting, 6)will not be, 7)will not, completing, 8)will not be, 9)will not be, 10)will not be, 11)playing, 12)will, 13)not, playing, 14)will not be, 15)riding, 16)will, washing, 17)will not be, 18)watching, 19)will not be, 20)will

MCQ Exercises/Worksheet/Activities on Negative Future Progressive Sentences:

Complete the below Negative Future Progressive Sentences by choosing the appropriate verb forms, auxiliary verbs and others from the choices given below. Cross check you progress with the answers given at the end of the exercise.

1) I _____________ singing this time.

  1. a) will never be
  2. b) will be
  3. c) will not be

2) She ________ be calling you on phone.

  1. a) will never
  2. b) will not
  3. c) will

3) They will not be ___________ to your queries.

  1. a) replying
  2. b) replies
  3. c) replied

4) You will not be _____________ for her.

  1. a) wait
  2. b) waiting
  3. c) waited

5) We will ___________ be going to the super market.

  1. a) not
  2. b) never
  3. c) ever

6) She ___________ be watching a movie.

  1. a) should not
  2. b) will not
  3. c) will

7) He will not be ____________ my room.

  1. a) clean
  2. b) cleans
  3. c) cleaning

8) They _________ not be getting proper response.

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) can

9) They will ___________ be buying a new car.

  1. a) never
  2. b) all
  3. c) not

10) He will not be ____________ you to the doctor.

  1. a) take
  2. b) taking
  3. c) takes

11) They ____________ expecting you soon.

  1. a) will not be
  2. b) will never be
  3. c) will be

12) She __________ climbing the stairs.

  1. a) will never be
  2. b) will not be
  3. c) will be

13) We will not be _____________ without you.

  1. a) eat
  2. b) ate
  3. c) eating

14) Company ____________ recalling the product.

  1. a) will never be
  2. b) will be
  3. c) will not be

15) She will not be ___________ to the college tomorrow.

  1. a) going
  2. b) went
  3. c) gone

16) They will not be _____________ before next year.

  1. a) come
  2. b) coming
  3. c) comes

17) I will not __________ eating dinner today.

  1. a) been
  2. b) ever
  3. c) be

18) They will not be _______________ on strike.

  1. a) go
  2. b) going
  3. c) gone

19) Shops ______________ selling today.

  1. a) will not be
  2. b) should not be
  3. c) could not be

20) You _____________ be getting a raise.

  1. a) will never be
  2. b) will always be
  3. c) will not

Answers- 1)c, 2)b, 3)a, 4)b, 5)a, 6)b, 7)c, 8)b, 9)c, 10)b, 11)a, 12)b, 13)c, 14)c, 15)a, 16)b, 17)c, 18)b, 19)a, 20)c

True or False Exercises/Worksheets/Activities on Negative Future Progressive Tense Sentences:

Determine whether the following sentences are true or false i.e. they represent Negative Future Progressive sentences or not. Also, check the corrections provided at the end of the exercise.

1) I will not be going to college tomorrow.

2) She not be calling you soon.

3) You will never be leaving alone.

4) They will not be coming to your house.

5) He will never cook the dinner.

6) She will not be going to the store.

7) We will not be watch TV today.

8) He will not be playing football tomorrow.

9) They will not be call you .

10) They will not be waiting for you.

11) He will not be leave with you.

12) They will not be giving you their car.

13) It will be working for long hours.

14) She will not be swimming this year.

15) Kids should not be playing in the night.

Answers- 1)True, 2)False, 3)False, 4)True, 5)False, 6)True, 7)False, 8)True, 9)False, 10)True, 11)False, 12)True, 13)False, 14)True, 15)False

Crosscheck your answers with the corrected sentences given below:

2) She will not be calling you soon.

3) You will not be leaving alone.

5) He will not be cooking the dinner.

7) We will not be watching TV today.

9) They will not be calling you.

11) He will not be leaving with you.

13) It will not be working for long hours.

15) Kids will not be playing in the night.

d) Interrogative Sentences

Structure/Formula for Interrogative Sentences in Future Continuous Tense

Structure/Formula for Interrogative Sentences in Future Continuous Tense is –

  • (‘Will/Shall’ + Subject + ‘be’ + Main Verb + Object)
  • (‘Will/Shall’ + Subject + ‘be’ + Present Participle + Object)

Rules for Interrogative Sentences in Future Continuous Tense

Interrogative sentences should begin with will/shall followed by the subject and then by ‘be’ as shown in the formula above. Remember that both ‘will and shall’ may be used if the subjects are ‘I’ or ‘We’. Present Participle form of verb is used i.e. base or first form + ing.

Go through the below sentences as examples of ‘Interrogative Future Continuous Tense’ sentences-

  • Will she be attending the meeting?
  • Will they be meeting tomorrow?
  • Will the manager be recommending my promotion?
  • Will the students be listening attentively?
  • Will the citizens be obeying law?
  • Will we be celebrating his birthday?
  • Will they be accepting their fault?
  • Shall I be walking to office tomorrow?
  • Will she be cooking dinner for the family?
  • Will the kids be performing as expected?

The above sentences are Interrogative in nature and are expressed in Future Progressive Form. Try forming new Interrogative sentences in Future Progressive form.

Question words (why/when/how) if needed may be prefixed to the above Interrogative sentences without changing any of their properties; as shown below-

  • Why will she be attending the meeting?

Or

  • Why she will be attending the meeting?

 

  • Why will they be meeting tomorrow?

Or

  • Why they will be meeting tomorrow?

 

  • When will the students be listening attentively?

Or

  • When the students will be listening attentively?

 

  • Why will the citizens be obeying law?

Or

  • Why the citizens will be obeying law?

 

  • When will we be celebrating his birthday?

Or

  • When we will be celebrating his birthday?

 

  • Why will they be accepting their fault?

Or

  • Why they will be accepting their fault?

 

  • Why shall I be walking to office tomorrow?

Or

  • Why I shall be walking to office tomorrow?

 

  • When will she be cooking dinner for the family?

Or

  • When she will be cooking dinner for the family?

 

  • Why will the kids be performing as expected?

Or

  • Why the kids will be performing as expected?

 

  • When will she be calling me?

Or

  • When she will be calling me?

The sentences have retained their Interrogative and Future Continuous Tense properties when beginning with question words- why/when/how, with the only exception that prefixing with question words demand an explanation rather than simple ‘yes’ or ‘no’.

e) Interrogative – Negative Sentences

The above Interrogative sentences can be induced with negative property by inserting ‘not’ between the ‘subject’ and ‘be’ or sometimes immediately following the auxiliary verb ‘will/shall’ as shown in the examples below-

  • Will she be attending the meeting? (Interrogative)
  • Will she not be attending the meeting? (Interrogative-Negative)
  • Will they be meeting tomorrow? (Interrogative)
  • Will they not be meeting tomorrow? ( Interrogative-Negative)
  • Will the manager be recommending my promotion? (Interrogative)
  • Will the manager not be recommending my promotion? (Interrogative- Negative)

Or

  • Will not the manager be recommending my promotion?
  • Will the students be listening attentively? (Interrogative)
  • Will not the students be listening attentively? (Interrogative-Negative)
  • Will the citizens be obeying law? (Interrogative)
  • Will not the citizens be obeying law? (Interrogative-Negative)
  • Will we be celebrating his birth day? (Interrogative)
  • Will we not be celebrating his birth day? (Interrogative-Negative)
  • Will they be accepting their fault? (Interrogative)
  • Will they not be accepting their fault? (Interrogative-Negative)
  • Shall I be walking to office tomorrow? (Interrogative)
  • Shall I not be walking to office tomorrow? (Interrogative-Negative)
  • Will she be cooking dinner for the family? (Interrogative)
  • Will she not be cooking dinner for the family? (Interrogative-Negative)
  • Will the kids be performing as expected? (Interrogative)
  • Will not the kids be performing as expected? (Interrogative-Negative)

Exercises/Worksheet/Activities on Interrogative Future Progressive Tense Sentences

Fill in the Blanks Exercises/Worksheet/Activities on Interrogative Future Progressive Sentences:

Complete the following sentences by using proper verb forms or auxiliary verbs so as to make an Interrogative Sentence in Future Continuous Form. Crosscheck your progress with the answers provided at the end. Take the help of the verb hints wherever provided.

1)  __________ he be calling her?

2) Will she ___________ donating to the charity?

3) ____________ they be moving into their new home?

4) Will he be ________________ alone to the office? (go)

5) Will she be ___________ her purse back? (get)

6) __________ they be going to the grocery store?

7) Will he be _______________ to college tomorrow? (go)

8) Will you ______________ swimming tomorrow?

9) ____________ the children be playing today?

10) Will the kites be ______________ today? (fly)

11) Will he __________ taking me home?

12) ___________ she be _______________ the dishes? (do)

13) Will he be _______________ the invitation? (accept)

14) ___________ the kids be ___________ attentively? (listen)

15) Will the lights be ____________ bright? (shine)

16) __________ you be buying a new car?

17) Will he __________ accepting his mistake?

18) _________ she be recalling what she said?

19) Will the car be ____________ so far? (go)

20) ___________ the bus be __________ to Bangalore? (go)

Answers- 1)will, 2)be, 3)will, 4)going, 5)getting, 6)will, 7)going, 8)be, 9)will, 10)flying, 11)be, 12)will, doing , 13)accepting, 14)will, listening, 15)shining, 16)will, 17)be, 18)will, 19)going, 20)will, going

MCQs Exercises/Worksheet/Activities on Interrogative Future Progressive Sentences:

Complete the below Interrogative Future Progressive Sentences by choosing the appropriate verb forms, auxiliary verbs and others from the choices given below. Cross check you progress with the answers given at the end of the exercise.

1) ____________ he be listening to the lecturer?

  1. a) will
  2. b) would
  3. c) could

2) Will she __________ cooking dinner today?

  1. a) been
  2. b) being
  3. c) be

3) Will they be _____________ on a tour?

  1. a) gone
  2. b) going
  3. c) go

4) Will he be _____________ honestly?

  1. a) work
  2. b) worked
  3. c) working

5)  __________ they ___________ meeting you?

  1. a) will, be
  2. b) can, be
  3. c) would, be

6) __________ they be judging me?

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) could

7) __________ the kids be ___________ today?

  1. a) will, playing
  2. b) were, playing
  3. c) have, played

8) Will you __________ singing in the program?

  1. a) been
  2. b) go
  3. c) be

9) Will you be ______________ his invitation?

  1. a) accept
  2. b) accepting
  3. c) accepted

10) _________ she be waiting for you?

  1. a) will
  2. b) can
  3. c) should

11) Will they be ____________ you to the office.

  1. a) following
  2. b) follow
  3. c) followed

12) Will he _________ helping you in need?

  1. a) been
  2. b) being
  3. c) be

13) _________ they be __________ enough time to write the paper?

  1. a) would, give
  2. b) will, giving
  3. c) will, give

14)  Will they be ___________ you?

  1. a) miss
  2. b) missed
  3. c) missing

15) Will you be ____________ the doctor?

  1. a) calling
  2. b) call
  3. c) called

16) __________ he be ____________ your cell phone?

  1. a) would, using
  2. b) will, using
  3. c) will, used

17) Will they be _____________ you for leave?

  1. a) request
  2. b) requested
  3. c) requesting

18) _________ we be celebrating his birthday?

  1. a) will
  2. b) would
  3. c) why

19) Will we be ______________ a guide?

  1. a) need
  2. b) needing
  3. c) need

20)  _________ she be writing the letter?

  1. a) will
  2. b) would
  3. c) could

Answers- 1)a, 2)c, 3)b, 4)c, 5)a, 6)b, 7)a, 8)c, 9)b, 10)a, 11)a, 12)c, 13)b, 14)c, 15)a, 16)b, 17)c, 18)a, 19)b, 20)a

True or False Exercises/Worksheets/Activities on Interrogative Future Progressive Tense Sentences:

Determine whether the following sentences are true or false i.e. they represent Interrogative Future Progressive sentences or not. Also, check the corrections provided at the end of the exercise-

1) Will he resign from the job?

2) Will she be waiting for you?

3) Will they be request you to leave?

4) Will you be watching cricket on TV?

5) Shall I be distributing food to the needy?

6) Will they go to the party?

7) Will he be dancing in the party?

8) Will he recognizing you when he see you?

9) Will they be playing in the tournament?

10) Will the kids pay attention in the class?

11) Will the train be arriving on time?

12) Will we reach on time?

13) Will they be leaving early?

14) Will he be driven your car?

15) Will she be getting her books back?

Answers- 1)False, 2)True, 3)False, 4)True, 5)True, 6)False, 7)True, 8)False, 9)True, 10)False, 11)True, 12)False,13)True, 14)False, 15)True

Crosscheck your answers with the corrected sentences given below:

1) Will he be resigning from the job?

3) Will they be requesting you to leave?

6) Will they be going to the party?

8) Will he be recognizing you when he sees you?

10) Will the kids be paying attention in the class?

12) Will/Shall we be reaching on time?

14) Will he be driving your car?

Also Read it