Future Perfect Tense

Future Perfect Tense Definition and Examples

Future Perfect Tense is used to express the future events supposedly assumed by the speaker to be completed or happened in the future. The verb form used is not ‘base form’ or ‘Present Participle’ as in ‘Future Simple’ or’ Future Progressive Tense’ respectively; but, rather ‘Past Participle’ form of the main verb is used for Future Perfect Tense sentences which gives the activity a sense of completion. For example - completed, rejected, called, fallen, played finished etc.

Go through the following example sentences-

  • I will have received the letter by Tuesday.
  • They will have gone to Chennai by day after tomorrow.
  • He will have completed his assignment by then.
  • We will have gone for the gathering.
  • It will have done a full circle by the time anyone even notices.
  • They will have flown to meet the minister.
  • The principal will have rejected the application.
  • I will have left before you arrive.
  • The authorities will have dealt with the miscreants.
  • She will have called you by 5:00 in the evening.

Future Perfect Tense sentences may also be Negative and Interrogative as shown below.

Negative Future Perfect Tense Sentences:

  • I will not have received the letter by Tuesday.
  • They will not have gone to Chennai by day after tomorrow.
  • He will not have completed his assignment by then.
  • We will not have gone for the gathering.
  • It will not have done a full circle by the time anyone even notices.

Interrogative Future Perfect Tense sentences:

  • Will they have flown to meet the minister?
  • Will the principal have rejected the application?
  • Will I have left before you arrive?
  • Will the authorities have dealt with the miscreants?
  • Will she have called you by 5:00 in the evening?

Getting a basic idea of Future Perfect Tense we will go through all the three forms in details in the following exercises-

a) Positive Sentences

Structure/Formula for Positive Future Perfect Tense Sentences

The Structure/Formula for ‘Positive Future Perfect Tense’ sentences is –

  • (Subject + Auxiliary verb + Main Verb + Object)
  • (Subject + ‘will have’ + Past Participle + Object)

Rules for Positive Future Perfect Tense Sentences

Rules for forming Positive Future Perfect Tense sentences are simple-

1) Use the auxiliary verb ‘will have’ between the subject and main verb, and

2) Use the past participle form of the main verb.

Below given are some examples of ‘Positive-Future Perfect Tense’ sentences-

  • By the time you look for me, I will have gone.
  • She will have driven thousand miles in a year by next month.
  • They will have appeared before the jury.
  • He will have gone for the meeting.
  • The ship will have sailed through all the coast lines in couple of months from now.
  • I will have received the courier by tonight.
  • He will have decided on the issue when you call him.
  • It will have deleted the files automatically.
  • She will have described the incident before you can speak.
  • Before he gets ready for office, she will have prepared the lunch.

Now, carefully go through the following sentences-

  • Will I have gone by the time you look for me?
  • Will they have appeared before the jury?
  • Will he have gone for the meeting?
  • Will I have received the courier by tonight?
  • Will it have deleted the files automatically?

Above sentences are interrogative formed by simply inter-changing the places of ‘Subject’ with auxiliary verb ‘will’. It is presented here just for your understanding and we will deal with interrogative sentences in later exercises.

Exercises/Worksheet/Activities on ‘Positive Future Perfect’ Sentences

Fill in the Blank Exercises/Worksheets/Activities on ‘Positive Future Perfect’ Sentences:

Complete the below given sentences by using proper verbs, words or auxiliary verbs so as to make a positive sentence in Future Perfect Tense. Take the help of the verb hints wherever provided.

1) I will have ___________ by the time he reaches.

2) She _________completed the work by tomorrow.

3) They will ___________ flown to New Jersey by the year end.

4) It ___________ have detected the fault before the team knows about it.

5) They will have __________ their own conclusion before your explanation. (derive)

6) The plant ___________ died because of heat within two days.

7) The kids will have ______________ football by the evening. (play)

8) The ships will have __________ in the deep sea by tomorrow. (sail)

9) We __________ have ______________ our dinner. (eat)

10) He ___________ married by the end of this month.

11) She will have _____________ to her new house. (shift)

12) They ___________ have __________ sufficient funds by the end of this financial year. (generate)

13) They will have __________ your proposal by the time you say good bye. (accept)

14) The conductor will have already ____________ your ticket before you de-board. (check)

15) Teachers _________ completed the syllabus before exams.

Answers- 1)left/gone/completed etc, 2)will have, 3)have, 4)will, 5)derived, 6)will have, 7)played, 8)sailed, 9)will, eaten, 10)will have, 11)shifted, 12)will, generated, 13)accepted, 14)checked, 15)will have

MCQs Exercises/Worksheets/Activities on ‘Positive Future Perfect’ Sentences:

Complete the following sentences by using appropriate words from the choices given so as to make a Positive Future Perfect Tense sentences. Check your answers with those provided at the end of the exercise.

1) He __________ called you before you board the plane.

  1. a) would have
  2. b) will have
  3. c) could have

2) She will have __________ the food before the guests arrive.

  1. a) cooked
  2. b) cooks
  3. c) cooking

3) They _________ have ___________ for their home town tonight.

  1. a) would, left
  2. b) could , left
  3. c) will, left

4) People will have _____________ in huge numbers for the speech tomorrow.

  1. a) gathered
  2. b) gather
  3. c) gathering

5) They ___________ informed the hostel warden.

  1. a) will be
  2. b) will have
  3. c) should have

6) We will have _____________ by evening.

  1. a) return
  2. b) returns
  3. c) returned

7) They will have ___________ the room by tomorrow.

  1. a) painted
  2. b) painting
  3. c) paints

8) The power plant ____________ generated much electricity for the town.

  1. a) would have
  2. b) will have
  3. c) must have

9) The rain will have _____________ by September.

  1. a) stop
  2. b) stops
  3. c) stopped

10) Next week we ____________ raised the miscellaneous funds.

  1. a) will have
  2. b) could have
  3. c) should have

11) They will have ____________ the land before first shower.

  1. a) cultivate
  2. b) cultivates
  3. c) cultivated

12) She will have __________ the letter by tomorrow.

  1. a) write
  2. b) written
  3. c) writes

13) They will have _________ their salaries before the month end.

  1. a) receive
  2. b) receives
  3. c) received

14) She will __________ gone by this time tomorrow.

  1. a) have
  2. b) had
  3. c) be

15) He will have __________ all the applications before leaving for meeting.

  1. a) reject
  2. b) rejected
  3. c) rejects

Answers- 1)b, 2)a, 3)c, 4)a, 5)b, 6)c, 7)a, 8)b, 9)c, 10)a, 11)c, 12)b, 13)c, 14)a, 15)b

True or False Exercises/Worksheets/Activities on ‘Positive Future Perfect’ Sentences:

Determine whether the following sentences are true or false and also cross check your answers with those provided at the end.

1) He will have gone for the meeting by the time you reach.

2) They will have explains the incident to the official before you arrive.

3) The police man will have fined before the papers arrive.

4) The patient will have recover by the time doctor arrives.

5) She will have called you by 5 PM.

6) He will has complete his home work by evening.

7) It will have reached the destination by tomorrow.

8) They will have enjoyed the party by the time it ends.

9) They have reject the plan before you even get back here.

10) She will have completed the lecture before the period ends.

Answers- 1)True, 2)False, 3)True, 4)False, 5)True, 6)False, 7)True, 8)True, 9)False, 10)True

Crosscheck your answers with corrected sentences provided below:

2) They will have explained the incident to the official before you arrive.

4) The patient will have recovered by the time doctor arrives.

6) He will have completed his homework by evening.

9) They will have rejected the plan before you even get back here.

b) Negative Sentences

Structure/Formula for Negative Future Perfect Tense Sentences

Structure/Formula for ‘Negative Future Perfect Tense’ Sentences is-

  • (Subject + Auxiliary Verb + Main Verb + Object)
  • (Subject + ‘will not have’ + Past Participle + Object)

Rules for Negative Future Perfect Tense Sentences

Rules for forming Negative Future Perfect Tense sentences are simple and like positive sentences with the only exception that the auxiliary verb used is ‘will not have’. Past Participle form of the main verb is used for Negative sentences.

Below given are some examples of ‘Negative Future Perfect Tense’ sentences-

  • I will not have returned from the office.
  • He will not have received the bonus by tomorrow.
  • They will not have given their approval.
  • She will not have gone to her home early tomorrow.
  • It will not have completed 10 years till the weekend.
  • The kids will not have played.
  • She will not have danced for 3 years.
  • They will not have collected the fee by tomorrow.
  • She will not have studied for the exams.

The above Negative sentences can be also written in the form as below (Both the methods are grammatically correct and convey the same message)-

  • I will have not returned from the office.
  • He will have not received the bonus by tomorrow.
  • They will have not given their approval.
  • The kids will have not played.
  • She will have not studied for the exams.

c) Negative-Interrogative Sentences

There are two methods by which a negative sentence can be converted into a combination of negative and interrogative sentences as described below-

1) By Adding Question Words- Why, How, When.

For the ease of understanding we will take the above negative sentence examples and prefix them with question words as given below-

  • Why I will have not returned from the office?
  • Why they will have not given their approval?
  • How the kids will have not played?
  • Why she will have not studied for the exams?
  • When she will have not gone early to home?

The above sentences are negative sentences and are also made interrogative by adding question words in the sentences.

2) By Inter-Changing ‘Subject’ with ‘Will’

Negative sentences may be transformed into Negative–Interrogative sentences by simply exchanging the places of the ‘Subject’ and auxiliary verb ‘will’ as shown below. (Considering the same examples given above)

  • Will I have not returned from the office?
  • Will they have not given their approval?
  • Will the kids have not played?
  • Will she have not studied for the exams?
  • Will she have not gone early to home?

Exercises/Worksheet/Activities on ‘Negative Future Perfect’ Sentences

Fill in the Blanks Exercises/Worksheets/Activities on ‘Negative Future Perfect’ Sentences:

Complete the below given sentences by using proper verbs, words or auxiliary verbs so as to make a negative sentence in Future Perfect Tense. Take the help of the verb hints wherever provided.

1) He _________ not have completed his work on time.

2) She will __________ gone to the market by evening.

3) They will not have _________ the doors before the last man gets in. (close)

4) We ________ not __________ given any money to anyone by the year end.

5) She will not have _________ the assignment before next month. (submit)

6) They will not have _________ before the jury by Thursday. (appear)

7) You ___________ gone to the meeting two hours from now.

8) He ________ not have played cricket by the evening.

9) She _________ have arrived before you.

10) They ________ not have acquired the land before court order.

11) She will ___________ have cooked the dinner before night.

12) He will _________ have __________ the restricted area. (enter)

13) She will __________ have brought the food.

14) He ____________ moved before you ask him to.

15) She will not have ___________ to the doctor. (go)

Answers- 1)will, 2)not have, 3)closed, 4)will, have, 5)submitted, 6)appeared, 7)will not have, 8)will, 9)will not, 10)will, 11)not, 12)not, entered, 13)not, 14)will not have, 15)gone

MCQs Exercises/Worksheets/Activities on ‘Negative Future Perfect’ Sentences:

Complete the following sentences by using appropriate words from the choices given so as to make a Negative Future Perfect sentence. Crosscheck your answers with those provided at the end.

1) He __________ called you before you remind him.

  1. a) would not have
  2. b) will not have
  3. c) could not have

2) She will not have __________ the food before the guests arrive.

  1. a) cooked
  2. b) cooks
  3. c) cooking

3) They ________ not __________ left by tonight.

  1. a) will, had
  2. b) will, have
  3. c) will, has

4) People will not have _____________ their heart out before they confide in you.

  1. a) speak
  2. b) spoke
  3. c) spoken

5) She will not have __________ before you talk to her.

  1. a) go
  2. b) gone
  3. c) went

6) They ___________ left by the time you reach.

  1. a) will not have
  2. b) would not have
  3. c) could not have

7) They will not have ___________ the tower by tomorrow.

  1. a) erect
  2. b) erects
  3. c) erected

8) We will ___________ collected enough donations before a month.

  1. a) not have
  2. b) never have
  3. c) all have

9) The problem will not have _________ before he arrives.

  1. a) solve
  2. b) solved
  3. c) solving

10) They ___________ cleared the debris before noon.

  1. a) will not have
  2. b) could not have
  3. c) should not have

11) The crops will not have _______________ before next season.

  1. a) harvest
  2. b) harvests
  3. c) harvested

12) She will not have __________ the letter by tomorrow.

  1. a) write
  2. b) written
  3. c) writes

13) They will not have _________ the dues before the month end.

  1. a) cleared
  2. b) clear
  3. c) clears

14) Bus will not ____________ arrived before you come.

  1. a) have
  2. b) had
  3. c) be

15) He will not have __________ any application before leaving for meeting.

  1. a) accept
  2. b) accepted
  3. c) accepts

Answers-  1)b, 2)a, 3)b, 4)c, 5)b, 6)a, 7)c, 8)a, 9)b, 10)a,11)c, 12)b, 13)a, 14)a, 15)b

True or False Exercises/Worksheets/Activities on ‘Negative Future Perfect’ Sentences:

Determine whether the following sentences are true or false and also cross check your answers with those provided at the end.

1) He will not have got the reports by tomorrow.

2) They will have completed the work by tonight.

3) She will not have called you before she gets time.

4) The bus will not arrive before the road gets clear.

5) She will not have called you by 5 PM.

6) Plane will have landed before midnight.

7) It will not have reached there by Wednesday.

8) They will not have enjoyed the party before she comes.

9) He will not have shift before he gets approval.

10) She will not have played by the time her friends come.

Answers- 1)True, 2)False, 3)True, 4)False, 5)True, 6)False, 7)True, 8)True, 9)False, 10)True

2) They will not have completed the work by tonight.

4) The bus will not have arrived before the road gets clear.

6) Plane will not have landed before midnight.

9) He will not have shifted before he gets approval.

c) Interrogative Sentences

Structure/Formula for Interrogative Future Perfect Tense Sentences

Structure/Formula for ‘Interrogative Future Perfect Tense’ sentences is-

  • (Will + Subject + ‘have’ + Main verb + Object)
  • (Will + Subject + ‘have’ + Past Participle + Object)

Rules for Interrogative Future Perfect Tense Sentences

Rules for forming Interrogative sentences in Future Perfect Tense is simple- the ‘subject’ is wedged between ‘will’ and ‘have’ and the Past Participle form of the verb is used.

Go through the below sentences-

  • Will I have drawn the cheque?
  • Will she have completed the home work?
  • Will they have informed the warden by then?
  • Will it have travelled the world by Christmas?
  • Will we have shifted to our new home by year end?
  • Will they have arrived before us?
  • Will the kids have listened carefully?
  • Will she have completed her assignment before tomorrow?
  • Will they have flown to New York before the summit?
  • Will the teachers have completed the syllabus before the exams commence?

d) Interrogative-Negative Sentences

The above Interrogative sentences may be converted into Interrogative-Negative sentences by inserting ‘not’ between ‘have’ and the ‘verb’ as shown in the sentences below-

  • Will I have not drawn the cheque?
  • Will she have not completed the home work?
  • Will they have not informed the warden by then?
  • Will they have not arrived before us?
  • Will the kids have not listened carefully?
  • Will he have not completed five years this month?

Exercises/Worksheet/Activities on ‘Interrogative Future Perfect’ Sentences

Fill in the Blank Exercises/Worksheets/Activities on ‘Interrogative Future Perfect’ Sentences:

Complete the below given sentences by using proper verbs, words or auxiliary verbs so as to make a negative sentence in Future Perfect Tense. Take the help of the verb hints wherever provided.

1) __________ he have convinced him?

2) Will she _________ gone to the market?

3) Will they have _________ the doors before you arrive? (open)

4) _________ she have earned enough?

5) Will they ___________ talked about it before coming here?

6) _________ have confirmed their participation by tomorrow?

7) Will they have ____________ a new car by Deepawali? (buy)

8) _____________ they ___________ located the bag before somebody takes it?

9) Will she have __________ the papers before the meeting? (sort)

10) __________ he have conveyed the massage by noon?

11) Will she ___________ accepted the invitation on time?

12) Will they have __________ the restricted area if not warned? (enter)

13) ___________ she have brought lunch for all?

14) __________ we have left before dawn tomorrow?

15) Will he have _________ a book? (read)

Answers- 1)will, 2)have, 3)opened, 4)will, 5)have, 6) will they, 7)bought, 8)will, have, 9)sorted, 10)will, 11)have, 12)entered, 13)will, 14)will, 15)read

MCQs Exercises/Worksheets/Activities on ‘Interrogative Future Perfect’ Sentences:

Complete the following sentences by using appropriate words from the choices given so as to make an Interrogative Future Perfect sentence. Check your answers with those provided at the end of the exercise.

1) ____________ he have called you before you remind him?

  1. a) would
  2. b) will
  3. c) could

2)  Will she have __________ the food before the guests arrive.

  1. a) cooked
  2. b) cooks
  3. c) cooking

3) Will they have _________ the bags before leaving.

  1. a) check
  2. b) checked
  3. c) checks

4) Will they have ____________ to the manager by tomorrow?

  1. a) speak
  2. b) spoke
  3. c) spoken

5) Will they have ___________ before noon tomorrow?

  1. a) arrive
  2. b) arrived
  3. c) arrives

6) Will ____________ gone before you arrive?

  1. a) they have
  2. b) have
  3. c) they be

7) Will they have __________ the report by tomorrow?

  1. a) submit
  2. b) submits
  3. c) submitted

8) Will ___________ got enough courage to face the exams?

  1. a) we have
  2. b) never have
  3. c) we ever have

9) Will _________ have cleaned their home before the festival?

  1. a) them
  2. b) they
  3. c) some

10) Will they have ___________ to select him?

  1. a) decided
  2. b) decides
  3. c) deciding

11) Will the children have __________ for vacation?

  1. a) go
  2. b) went
  3. c) gone

12) Will she __________ convinced him before the appraisals?

  1. a) has
  2. b) have
  3. c) had

13) ________ he have done the job by Tuesday.

  1. a) will
  2. b) sure
  3. c) what

14) _______ the bus have arrived on time?

  1. a) will
  2. b) had
  3. c) be

15) Will he _________ gone for the meeting?

  1. a) has
  2. b) have
  3. c) had

Answers- 1)b, 2)a, 3)b, 4)c, 5)b, 6)a, 7)c, 8)a, 9)b, 10)a,11)c, 12)b, 13)a, 14)a, 15)b

True or False Exercises/Worksheets/Activities on ‘Interrogative Future Perfect’ Sentences:

Determine whether the following sentences are true or false and also cross check your answers with those provided in the end.

1) Will he have arrive by tomorrow?

2) Will they have complete the work by tonight?

3) Will she has cook the dinner on time?

4) Will the teachers have completed the syllabus before time?

5) Will she has call you before 5 PM?

6) Will the plane have landed on time?

7) Will we have reach before the movie starts?

8) Will they have called you before you land?

9) Will he has inform you before you leave?

10) Will he have completed the assignment before the weekend?

Answers- 1)False, 2)False, 3)False, 4)True, 5)False, 6)True, 7)False, 8)True, 9)False, 10)True

Crosscheck your answers with the corrected sentences provided below:

1) Will he have arrived by tomorrow?

2) Will they have completed the work by tonight?

3) Will she have cooked the dinner on time?

5) Will she have called you before 5 P.M.?

7) Will we have reached before the movie starts?

9) Will he have informed you before you leave?

Related Links:

Simple Future Tense
Future Continuous Tense
Future Perfect Continuous Tense