Possessive Determiners

Definition with Examples

Possessive Determiners as the name suggest are used to ascertain the possessiveness of an article, noun or any person etc. The words/list/examples of Possessive Determiners are – my, its, his, their, her, our, and your. Please note that the possessive Determiners should not be confused with possessive pronouns i.e. me, him, you, he, she, they, etc.

Go through the below given sentences written using Possessive Determiners-

  • This is my car.
  • The chair you are sitting on is mine.
  • I wonder what happened to his bike.
  • Where is their house?
  • It’s her basket.
  • Our house is just across the street.
  • Where is your pen?

Fill in the Blanks/Exercises/Activities with Answers:

Complete the following sentences with the help of suitable possessive determiners and verify your answers with those provided in the end.

1) He took ________ car to visit ______ grandparents.

2) The Gupta family liked bragging about __________ new home.

3) National flag is _________ pride and must be respected under all situations.

4) The progress of a nation depends on ________ people.

5) She wanted to visit ________ parents during the vacations.

6) D you mind if I ask for _________ bike for a day?

7) I sprained ________ ankle while playing.

8) My cat like __________ sweater during winter.

9) People who were willing to go to the concert were told not to forget ________ passes.

10) The shopkeepers had a meeting about ________  issues.

11) She forget _______ bag at home.

12) ________ horse is more elegant than his.

13) We love ________ nation and _________ heritage.

14) ________ performance was the best from the rest.

15) Even the happiest people have __________ sorrows.

16) _______ planet has two natural satellites.

17) Mahatma Gandhi is known as the father of the nation. Ragupati Raghav Rajaram… was ________ favorite bhajan.

18) In case of natural disaster lots of people lose ________ habitat.

19) He wants to be shifted to _______ native place.

20) I appreciate _______ efforts for getting the campus plastic free.

21) A working woman has to look after _______ office as well as home.

MCQs Exercise on Possessive Determiners with Answers:

Complete the sentences by choosing the correct word from the choices provided. Crosscheck your progress with the answers provided in the end.

1) Someone took ______  pen when I was away.

  1. a) its
  2. b) my
  3. c) his

2) My dog like to chase _______ own tail.

  1. a) his
  2. b) her
  3. c) its

3) He likes ________ coffee with cream.

  1. a) her
  2. b) his
  3. c) its

4) We should always respect _______ elders.

  1. a) our
  2. b) their
  3. c) your

5) You are the master of ________ own destiny.

  1. a) my
  2. b) his
  3. c) your

6) We have roamed the world but no place is as comfortable as _______ own house.

  1. a) their
  2. b) your
  3. c) our

7) The little girl was looking for ______ mother.

  1. a) her
  2. b) his
  3. c) their

8) He was just about to leave for the party when _______ father came in.

  1. a) our
  2. b) his
  3. c) its

9) We should always remember _______ roots.

  1. a) its
  2. b) their
  3. c) our

10) While in a queue you should patiently wait for _________ turn.

  1. a) your
  2. b) his
  3. c) her

11) A captain is the master of ______ ship.

  1. a) your
  2. b) his
  3. c) their

12) Don’t share _____ secrets with anyone.

  1. a) their
  2. b) his
  3. c) your

13) You should always remember _______ strength and ________ enemies’ weakness.

  1. a) his, her
  2. b) your, your
  3. c) their, her

14) Nations are spending more on _________ wars than on the welfare of people.

  1. a) her
  2. b) their
  3. c) its

15) The teacher was really impressed with ______ improvements.

  1. a) its
  2. b) mine
  3. c) his

16) she call ________ mother several times in a day.

  1. a) her
  2. b) his
  3. c) its

17) We will definitely win a prize for _______ school in this tournament.

  1. a) your
  2. b) our
  3. c) their

18) _______ friends are waiting for you outside.

  1. a) his
  2. b) their
  3. c) your

19) Taj Mahal is losing _______ shine due to the pollution.

  1. a) its
  2. b) her
  3. c) his

20) ______ grades are improving due to hard work.

  1. a) our
  2. b) their
  3. c) his

True or False Exercises/worksheets with Answers:

1) Its name is Peter.

2) He lost his purse somewhere on the way.

3) The children love his toys.

4) She visits her grandparents every weekend.

5) We must always greet his teachers in the morning.

6) You are responsible for your own fate.

7) A nation should always remember his culture.

8) It is none of your business to interfere in my matters.

9) Its heart started racing on seeing the question paper.

10) Your drawing was the best from the rest.

Answers-

Fill in the Blanks-  1)my, his, 2)their, 3)our, 4)its, 5)her, 6)your, 7)my, 8)its, 9)their, 10)their, 11)her, 12)your/my/their, 13)our, its, 14)her/his/their, 15)their, 16)our, 17)his, 18)their, 19)his, 20)your/his/her, 21)her

MCQs- 1)b, 2)c, 3)b, 4)a, 5)c, 6)c, 7)a, 8)b, 9)c, 10)a, 11)b, 12)c, 13)b, 14)b, 15)c, 16)a, 17)b, 18)c, 19)a, 20)c

True Or False- 1)false, 2)true, 3)false, 4)true, 5)false, 6)true, 7)false, 8)true, 9)false, 10)true

How you can make True the False ones: Here it is described:

1) His name is Peter.

3) The children love their toys.

5) We must always greet our teachers in the morning.

7) A nation should always remember its culture.

9) My/His/Her heart started racing on seeing the question paper.

Related Topics:

Determiner
Distributive Determiners
Interrogative Determiners
Quantifier Determiners
Article Determiners