Interrogative Determiners

Definition with Examples

There are three interrogative Determiners in English grammar- what, which, whose. They are used to frame a question. Interrogative Determiners usually ask questions about a noun and are always followed by the noun. Interrogative Determiners should not be confused with the Interrogative Adverbs and the two are completely different in the purpose they serve in a sentence or clause. For example consider the following sentences-

  • What time did you reach here?
  • Which school do you study?
  • Whose shirt are you wearing?

Indirect question referring to future/past incidents-

  • I wonder what will be his response.
  • I had no idea which way to go.
  • Who was the man behind the curtain?

Interrogative Determiners can also be used with exclamations. For Example-

  • You reach here at what time!
  • Which hotel are you staying in!
  • Whose child is this!

Worksheets/Exercises/Activities

Fill in the Blanks Activities with Answers:

Complete the following sentences by using appropriate Interrogative Determiners. Verify your progress with Answer provided in the end.

  • _______ is your name?
  • ________ is your birth date?
  • ________ car is that parked in the driveway?
  • Ensuring the safety of children is _________ responsibility?
  • _________ is the reason for your sudden departure?
  • You are studying in _________ School?
  • In __________ Company were you employed before?
  • ________ is your address for correspondence?
  • _________ movie are you going to in the weekend?
  • ________ name did the teacher called?
  • _________ would you like to have with coffee?
  • For ________ lecture are you waiting?
  • In __________ car were you travelling yesterday?
  • ________ happened to you dog?
  • __________ book did you asked for yesterday?
  • _________ father is a teacher in our school?
  • __________ test do you have tomorrow?
  • _________ would you like to have in dinner?
  • __________ glasses are these?
  • __________ are the responsibilities of a teacher?

MCQs Exercise with Answers:

Complete the following sentences by choosing correct Determiners from the choices given and verify your progress with the Answers provided in the end.

1) _______ vegetables do you want for dinner?

  1. a) what
  2. b) which
  3. c) whose

2) You want _________ fillings in your burger.

  1. a) whose
  2. b) which
  3. c) what

3) ________ school does your son goes?

  1. a) what
  2. b) whose
  3. c) which

4) _______ name was first in the list?

  1. a) which
  2. b) whose
  3. c) what

5) _______ movie is releasing on coming Friday?

  1. a) what
  2. b) which
  3. c) no

6) _______ is the secret of your success?

  1. a) which
  2. b) whose
  3. c) what

7) You are visiting _________ place this summer!

  1. a) whose
  2. b) which
  3. c) what

8) You are waiting for _______ arrival!

  1. a) what
  2. b) which
  3. c) whose

9) You want _________ to do with all that money!

  1. a) which
  2. b) what
  3. c) whose

10) _______ is the color of your bicycle?

  1. a) what
  2. b) which
  3. c) whose

11) ________ is your favorite subject?

  1. a) when
  2. b) what
  3. c) which

12) ________ do you usually have in breakfast?

  1. a) whose
  2. b) what
  3. c) which

13) _______ purse were the guards searching yesterday.

  1. a) some
  2. b) which
  3. c) whose

14) You were playing with _________ baby in the park.

  1. a) whose
  2. b) many
  3. c) what

15) ________ is your father’s profession?

  1. a) many
  2. b) what
  3. c) whose

16) ________ festival does you like the most?

  1. a) which
  2. b) what
  3. c) few

17) _______ do you aspire to become when you grow up?

  1. a) which
  2. b) whose
  3. c) what

18)________ pen have you borrowed for exams?

  1. a) whose
  2. b) nice
  3. c) what

19)_________ is your favorite game?

  1. a) whose
  2. b) which
  3. c) what

20) ________ is your son’s name?

  1. a) which
  2. b) what
  3. c) whose

True or False Exercises with Answers:

  • Which is your name?
  • What would you like to have in breakfast?
  • Which responsibility is it to look after the children?
  • What is your favorite pass time?
  • Which state do you belong to?
  • Whose is your favorite local dish?
  • What is you cousin’s profession?
  • Which did you do!
  • What are we going to do now?
  • What did you do!
  • What child were you talking to in the park yesterday?
  • In whose supervision did the children go to the picnic?
  • Whose is your favorite animal?
  • Who called your name in the crowd?
  • Which do you like to have in snacks?
  • Which calls are you getting since yesterday?
  • What did you do for a living?
  • What color is your favorite?
  • In which test did you score the maximum marks?
  • Under which guidance did the children succeeded?

Answers-

Fill In The Blanks- 1)what, 2)what, 3)whose, 4)whose, 5)what, 6)which, 7)which, 8)what, 9)which, 10)whose, 11)what, 12)which, 13)whose, 14)what , 15)which, 16)whose, 17)which, 18)what, 19)whose, 20) what

MCQs- 1)a, 2)c, 3)c, 4)b, 5)b, 6)c, 7)b, 8)c, 9)b, 10)a, 11)c, 12)b, 13)c, 14)a, 15)b, 16)a, 17)c, 18)a, 19)b, 20)b

True Or False- 1)false, 2)true, 3)false, 4)true, 5)true, 6)false, 7)true,8)false,  9)true, 10)true, 11)false, 12)true, 13)false, 14)true, 15)false, 16)false, 17)true, 18)false, 19)true, 20)false

How you can make True the False ones: Here it is described:

1) What is your name?

3) Whose responsibility is it to look after the children?

6) Which is your favorite local dish?

8) What did you do!

11) Whose child were you talking to in the park yesterday?

13) Which is your favorite animal?

15) What do you like to have in snacks?

16) Whose calls are you getting since yesterday?

18) Which color is your favorite?

20) Under whose guidance did the children succeeded?

Related Topics:

Determiner
Distributive Determiners
Possessive Determiners
Quantifier Determiners
Article Determiners

Also Read it