Interjections of Surprise

Interjections of Surprise Definition with Examples

Interjections of surprise are used to express surprise over an incident. For ex- Eek, booh, eep, oh no, gee (really?), oops.

Examples of Interjections of Surprise

  • Eek! A scorpion!
  • Booh! Scared you!
  • Eep! I didn’t intend to hurt you!
  • Oh no! I spilled the juice!
  • Gee! That’s so nice of you!
  • Oops! Did it hurt?

‘Eek’ is more like a mild scream when something unpleasant is encountered suddenly. For ex- Eek! The apple is rotten.

‘Booh’ is a scream used to surprise or scare an unsuspecting individual.

Eep! Is used to express your apology for a slip of tongue or something like that.

Oh no! expresses surprise over something that shouldn’t have happened or something unwanted.

Gee! Is a substitute for’ Really?’ and it also expresses enthusiasm. For Ex- Gee! Thanks a lot for the reply!

Oops! Is often used to acknowledge your own mistakes. For Ex- Oops! Dropped my phone, Oops! Spilled the beans.

Exercises/worksheets/Activities on Interjections of Surprise with Answers

Fill in the Blank Exercises/Worksheets/Activities on Interjections of Surprise With Answers:

Complete the below given sentences by using proper interjection of surprise. Also verify your answer from the answers provided in the end of the exercise.

1) ________ I hate Lizards!

2) ________ Surprise!! Surprise!!

3) ________ That wasn’t for you!

4) _________ The bus is gone!

5) __________ It’s so nice of you!

6) __________ I am sorry!

7) _________ Look a scorpion!

8) ________ scared you to hell!

9) ________ Sorry if I hurt you!

10) __________ That’s wonderful!

11) ________ The dish stinks!

12)________ I would love to do that!

13) _________ The doors are closing!

14) __________ Where were you?

15) ___________ My mistake!

 

MCQs Exercises/Worksheets/Activities on Interjections of Surprise with Answers:

Choose the appropriate Interjections of Joy for the sentences given below from the choices provided. Verify your answers with those provided in the end of the exercise.

1) ________ The cloth smells like fish!

  1. a) booh!
  2. b) eek!
  3. c) Eep!

2) ________ Look who came to see you!

  1. a) Gee!
  2. b) Oh no!
  3. c) booh!

3) _________ You got yourself in trouble!

  1. a) eep!
  2. b) eek!
  3. c) booh!

4) ________ he again missed the catch!

  1. a) gee!
  2. b) oops!
  3. c) oh no!

5) __________  That’s so nice of you!

  1. a) Oops!
  2. b) eep!
  3. c) gee!

6) __________ I spilled water into the dish!

  1. a) Booh!
  2. b) Eep!
  3. c) Oops!

7) _________ I hate the smell of fish!

  1. a) Oh no!
  2. b) eek!
  3. c) oops!

 

8) My friend was hiding behind the door and as soon I entered he yelled __________.

  1. a) Booh!
  2. b) Oh no!
  3. c) Eek!

9) ________ It is a wonderful gift!

  1. a) Oops!
  2. b) Eek!
  3. c) Gee!

10) _________ Sorry if I hurt your sentiments!

  1. a) booh!
  2. b) Oops!
  3. c) Oh no!

11) The girl screamed -_________ A Scorpion!

  1. a) Gee!
  2. b) Booh!
  3. c) Eek!

12) ___________ The tires got punctured!

  1. a) Oh no!
  2. b) Gee!
  3. c) Eek!

13) _________ Happy Birthday!

  1. a) eek!
  2. b) oops!
  3. c) booh!

14) ________ Anything I can do for you?

  1. a) eek!
  2. b) eep!
  3. c) Booh!

15) _______ I mistakenly dropped it! Sorry!!

  1. a) booh!
  2. b) eep!
  3. c) oops!

True or False Exercises/Activities on Interjections of Surprise:

Determine whether the following sentences are true or false and also verify your answers with the corrections given in the end of the exercise.

1) Booh! I just saw a snake is in the bushes!

2) Eek! I apologize for the mistake!

3) Eep! I didn’t mean that!

4) Oh no! Did it hurt?

5) Oops! I added more sugar!

6) Eek! We came to celebrate your success!

7) Gee! That was awesome!

8) Booh! Your socks smell!!

9) Oh no! He saw us escaping!

10) Gee! What a pleasant surprise!

11) Eek! I spilled it by mistake!

12) Oh no! It started raining!

13) Eek! I lost my keys!

14) Eek! The cup is hot!

15) Booh! I am sorry I didn’t mean to do it!

Answers-

Fill in the Blanks- 1)eek!, 2)booh!, 3)eep!, 4)Oh no!, 5)Gee!, 6)Oops!, 7)eek!, 8)booh!, 9)eep!, 10)Gee!, 11)Eek!, 12)Gee!, 13)Oh no!, 14)Booh!, 15)Oops!

MCQs-1)b, 2)c, 3)a, 4)c, 5)c, 6)c, 7)b, 8)a, 9)c, 10)b, 11)c, 12)a, 13)c, 14)b, 15)c

True or False- 1)false, 2)false, 3)true, 4)false, 5)true, 6)false, 7)true, 8)false, 9)true, 10)true, 11)false, 12)true, 13)false, 14)true, 15) false

1) Eek! I just saw a snake in the bushes!

2) Oops! I apologize for the mistake!

4) Eep! Did it hurt?

6) Booh! We came to celebrate your success!

8) Eek! Your socks smell!

11) Oops! I spilled it by mistake!

13) Oops! I lost my keys!

15) Eep! I am sorry I didn’t mean to do it!