Interjections of Attention

Interjections of Attention Definition with Examples

Interjections of attention are used to draw the attention of someone. For ex- look, listen, behold, hush SSh, etc. Interjections of Attention are used to draw attention towards the speaker and they are completely different from the Interjections of Greeting. Interjections of Greeting are usually used to politely greet the listener or start a conversation while Interjection of attention are used only to draw attention and may appear a little rude sometimes. For example-

Examples of Interjections of Attention

  • Listen! You must do as I say!
  • Behold! You are crossing the line!
  • Hush! Someone is coming our way!
  • Ssh! Keep quiet or you will wake up everyone!

Worksheets/Exercises/Activities on Interjections of Attention with Answers

Fill in the Blanks/Exercises/Activities/worksheet on Interjections of Attention with Answers:

Complete the given sentences with appropriate Interjections of attention and verify your progress with the answers provided in the end.

1) _________ This is the last time I am reminding you!

2) __________ What a splendid view this place has!

3) _________ Maintain silence!

4) _________ We have warned you a number of times before!

5) __________ Let me look at the beautiful sunset!

6) __________ I hear someone coming!

7) ___________ Do you hear something?

8) __________ Let me have a look!

9) __________ Why are you people shouting?

10) ________ I heard there is a new circus in town!

11) ________ The teacher is in the class!

12) _________ The Principal has noticed you moving!

13) _________ There is something going on in our neighborhood!

14) __________ I want pin drop silence in the class!

15) __________ How long is it going to take for the bus to arrive?

16) __________ The bus is already here!

17) __________ Maintain silence! Principal is coming this way!

18) ___________ You are given the responsibility of keeping the class quiet!

19) __________ Leave me alone for some time!

20) __________ The Emperor has arrived!

 

MCQs/Exercises/Worksheets/Activities on Interjections of attention with Answers:

Choose the correct Interjection of Attention from the choices provided for the sentences given. Verify your answers with those provided in the end.

1) ________ Did you hear something?

  1. a) Hush!
  2. b) Behold!
  3. c) Listen!

2) _________ They are calling your name from the stage!

  1. a) Hush!
  2. b) Behold!
  3. c) Listen!

3) _________ Don’t move further!

  1. a) Hush!
  2. b) Behold!
  3. c) Listen!

4) _________ Don’t make noise the next class is having a test!

  1. a) Behold!
  2. b) Listen!
  3. c) Hush!

5) ___________ You have to come to the party at right time!

  1. a) Hush!
  2. b) Listen!
  3. c) Behold!

6) _________ I am stunned with the beauty of this place!

  1. a) Hush!
  2. b) Behold!
  3. c) Listen!

7) ________ Speak softer!

  1. a) Listen!
  2. b) Behold!
  3. c) Hush!

 

8) __________ where are you staying today!

  1. a) Hush!
  2. b) Listen!
  3. c) Behold!

9) __________ Let the moment sink in!

  1. a) Behold!
  2. b) Hush!
  3. c) Listen!

10) _________ The teacher heard you laughing!

  1. a) Behold!
  2. b) Listen!
  3. c) Hush!

11) __________ I am going to the bed now!

  1. a) Listen!
  2. b) Behold!
  3. c) Hush!

12) _________ The sunrise is so beautiful here.

  1. a) Listen!
  2. b) Behold!
  3. c) Hush!

13) _________ I think there is someone listening to our talks!

  1. a) Listen!
  2. b) Behold!
  3. c) Hush!

14) ___________ Who has take my pen!

  1. a) Listen!
  2. b) Hush!
  3. c) Behold!

15) _________ I have caught you!

  1. a) Hush!
  2. b) Behold!
  3. c) Listen!

16) _______There is someone trying to enter the room!

  1. a) Behold!
  2. b) Listen!
  3. c) Hush!

17) _________ A dog is barking!

  1. a) Listen!
  2. b) Behold!
  3. c) Hush!

18) _______ This is the final chance you have got!

  1. a) Behold!
  2. b) Listen!
  3. c) Hush!

19) ________ A dog is guarding the compound!

  1. a) Listen!
  2. b) Hush!
  3. c) Behold!

20) __________ I don’t want to hear any noise in the class!

  1. a) Listen!
  2. b) Behold!
  3. c) Hush!

True or False Exercises/Worksheet/Activities on Interjections of Attention with Answers:

Carefully go through the following sentences and determine whether they are true or false also verify your answers with those provided in the end of exercise.

1) Behold! This is the last time your name is being called!

2) Hush! Maintain pin drop silence!

3) Hush! What a beautiful scenery!

4) Ssh! You have to do home work on your own!

5) Listen! A whistle is blowing!

6) Hi! The teacher is getting angry!

7) Cheers! What a beautiful ship it is!

8) Hush! Don’t talk loudly!

9) Hush! I am coming to your home tonight!

10) Alright! Everyone read the question paper carefully!

11) Behold! Let me have a closer look first!

12) Listen! There is someone waiting for you in the hall!

13) Behold! Don’t talk too much!

14) Hush! There is a discount on sweets!

15) Behold! What a pleasant weather!

16) Absolutely! The teacher is coming this way!

17) Hush! Did you hear someone?

18) Listen! I am hungry!

19) Hush! They will hear you!

20) Hush! Be more vigilant next time!

Answers-

Fill in the Blanks-1) Listen!, 2)Behold!, 3)Hush!,4)Listen!, 5)Behold!, 6)Hush!, 7)Listen!, 8)Behold!, 9)hush!, 10)Listen!, 11)Hush!, 12)Behold!, 13)Listen!, 14)Hush!, 15)Listen!, 16)Behold!, 17)Hush!, 18)Listen!, 19)Listen!, 20)Behold!

MCQs-1)a, 2)c, 3)b, 4)c, 5)b, 6)b, 7)c, 8)b, 9)a, 10)c, 11)a, 12)b, 13)c, 14)a, 15)b, 16)c, 17)a, 18)b, 19)c, 20)c

True or False- 1)false, 2)true, 3)false, 4)false, 5)true, 6)false, 7)false, 8)true, 9)false, 10)false, 11)true, 12)true, 13)false, 14)false, 15)true, 16)false, 17)true, 18)true, 19)true, 20)false

1) Listen! This is the last time your name is being called!

3) Behold! What a beautiful scenery!

4) Listen! You have to do homework on your own!

6) Hush! The teacher is getting angry!

7) Behold! What a beautiful ship it is!

9) Listen! I am coming to your home tonight!

10) Listen! Everyone read the question paper carefully!

13) Hush! Don’t talk too much!

14) Listen! There is a discount on sweets!

16) Hush! The teacher is coming this way!

20) Listen! Be more vigilant next time!