Interjections of Sorrow

Interjections of Sorrow Definition and Examples

Interjection of sorrow is used to express grief or sorrow. Some common examples are- Aah, aww, ouch, boohoo, oww, Alas etc. They are used to express sadness or pity about an incident or someone or even pain felt by one self. Go through the following sentences for understanding the Interjections of sorrow-

Examples of Interjections of Sorrow

  • Aah! I lost my purse!
  • Aww! Poor boy! (pity)
  • Ouch! I sprained my ankle!
  • Boohoo! I am crying inside! (Boohoo is often used to imitate crying)
  • Oww! That hurts!
  • Alas! His ordeal ended!

‘Aww!’ sometimes indicate pain and concern for suffering of others and most indicates the concern or pity.

Boohoo! Is an imitation of crying.

Worksheets/Exercises/Activities on Interjections of Sorrow with Answers

Fill in the Blanks Exercises/Worksheets/Activities on Interjections of Sorrow:

Complete the given sentences by appropriate Interjections of sorrow and verify your answer with the Answers provided in the end of the exercise-

1) ________ it’s pricking my skin!

2) ________ Poor thing!

3) ________ I missed the flight!

4) ________ I feel like crying loud!

5) ________ He slipped on the stairs!

6) ________ He died of his illness!

7) ________ You didn’t plug it in!

8) ________ The kids are hungry!

9) ________ My knee hurts!

10) ________ The Principal caught me roaming in the gallery!

11) _________ The rope snapped!

12) _________ We couldn’t win the match!

13)___________ There goes the bus!

14) __________ I burnt my fingers!

15) ___________ I scored less in my favorite subject!

16) ____________ Its so cold that its hurting my tooth!

 

17) _____________ that injection hurts!

18) _____________ the doctors couldn’t have done more.

19)___________ I lost my last attempt to play for my college!

20) ___________  I wasn’t able to hold him for longer as expected!

MCQ Exercises/Worksheet/Activities with Answers:

Choose the proper Interjection of sorrow for the given sentences from the choices provided. Verify your answers with those provided in the end.

1) ________ It hurts!

  1. a) Boohoo!
  2. b) Alas!
  3. c) Ouch!

2) ________ I have got high fever!

  1. a) Aah!
  2. b) Ouch!
  3. c) Alas!

3) _________ The teacher didn’t select me for the tournament!

  1. a) Aww!
  2. b) Boohoo!
  3. c) Alas!

4) ___________ He didn’t reached the finish line on time!

  1. a) Oww!
  2. b) Ouch!
  3. c) Alas!

5) ___________ I have go a pain in my back!

  1. a) Aww!
  2. b) Aah!
  3. c) Alas!

6) _________ I dropped the jar on my own feet!

  1. a) Ouch!
  2. b) Aww!
  3. c) Aww!

 

7) _________ Those poor little kids look hungry!

  1. a) Ouch!
  2. b) Alas!
  3. c) Aww!

8) ________ I missed the last bus!

  1. a) Boohoo!
  2. b) Aww!
  3. c) Ouch!

9) _________The sailor seems to be sinking!

  1. a) Aww!
  2. b) Aah!
  3. c) Oww!

10) __________ Teacher suddenly announced a weekly test!

  1. a) Ouch!
  2. b) Boohoo!
  3. c) Aww!

11) _________ That noise is aching my head!

  1. a) Boohoo!
  2. b) Alas!
  3. c) Aah!

12)__________ this drink is freezing cold!

  1. a) Ouch!
  2. b) Alas!
  3. c) Boohoo!

13) _________ I wish I could help those poor children!

  1. a) Ouch!
  2. b) Aww!
  3. c) Boohoo!

14) ________  I didn’t get any prize in the painting competition this year!

  1. a) Ouch!
  2. b) Aah!
  3. c) Boohoo!

15________ He had given a lot to the nation!

  1. a) Aww!
  2. b) Alas!
  3. c) Ouch!

16) _________ You are hurting my ankle!

  1. a) Aah!
  2. b) Boohoo!
  3. c) Alas!

17)__________ I spilled the whole juice on the table!

  1. a) Oww!
  2. b) Aah!
  3. c) Ouch!

18)__________ The management decided on no annual fest this year.

  1. a) Ouch!
  2. b) Aww!
  3. c) Boohoo!

19) _________ He wasn’t there when I needed!

  1. a) Boohoo!
  2. b) Alas!
  3. c) Ouch!

20) __________ I think I have sprained my ankle!

  1. a) Alas!
  2. b) Aww!
  3. c) Ouch!

True or false Exercises/Worksheets/Activities on Interjections of Sorrow:

Determine whether the following sentences are true or false based on the interjections used. Verify your progress with the answers provided in the end of the exercise.

1) Aww! I hurts a lot!

2) Aah! Get that pencil off my back!

3) Alas! I spilled hot coffee over myself!

4) Boohoo! The teacher ordered me to stand up during the whole class!

5) Ouch! He tried a lot but couldn’t reach on time!

6) Aww! My heart cries for those displaced by the flood!

7) Aww! The ice cream hurts my teeth!

8) Aah! The cold is hurting my throat!

9) Alas! Our team is out of the tournament!

10) Alas! Be careful with that ball! It s hurting me!!

Answers:

Fill in the Blanks- 1)Ouch!, 2)Aaw!, 3)Aah!, 4)Boohoo!, 5)Oww!, 6)Alas!, 7)Aah!, 8)Oww!, 9)Ouch!, 10)Boohoo!, 11)Oww!, 12)Alas!, 13)Ahh!, 14)Ouh!, 15)boohoo!, 16)Aww!, 17)Ouch!, 18)Alas!, 19)Boohoo!, 20)Alas!

MCQs-1)c, 2)a, 3)b, 4)c, 5)b, 6)a, 7)c, 8)a, 9)c, 10)b, 11)c, 12)a, 13)b, 14)c, 15)b, 16)a, 17)a, 18)c, 19)b, 20)c

True Or False- 1)false, 2)true, 3)false, 4)true, 5)false, 6)true, 7)false, 8)true, 9)true, 10)false

How you can make True the False ones:

1) Ouch! It hurts a lot!

3) Ouch! I spilled the coffee over myself!

5) Alas! He tried a lot but couldn’t reach on time!

7) Aah/Ouch! The ice cream hurts my teeth!

10) Ouch! Be careful with that ball! It’s hurting me!