Interjections of Greeting

Definition and Examples

Interjections of greeting are use to greet a person or express the sense of concern for him. For Example- Hello, hi, hey, ahoy, goodbye etc.

Examples of Interjections of Greeting

  • Hello! Is anybody listening?
  • Hi! Where have you been for so long?
  • Hey! Where have you been?

Should be noted that when the interjections are followed by an exclamation mark, they indicate strong greeting i.e. strong emotion with raised voice, when followed by a comma it indicate a mild expression. Moreover, informally the Interjections may also be used to indicate a very strong greeting like- Hellooooo! Hiiiiiiii! Heeeeey!, Whazzup!, Good Morning, Good Evening etc. Except from the mentioned commonly used Interjections of Greetings there are few more interjections which are not widely accepted- ahoy, aloha, howdy etc.

  • Ahoy’ originated as a nautical slang and was used to call upon a ship or floating vessel but was also used for greeting after the invention of telephones.
  • Aloha’ is a Hawaiian word and can be used for greeting as well as farewell.
  • Howdy’ is a slang word roughly meaning- ‘How do you do’.

Exercises/Worksheets/Activities with Answers:

Fill in the Blanks Exercises/Activities on Interjections of Greeting with Answers:

1) _______ is a proper way to greet you teachers early in the morning.

2) He entered the house and finding no one he yelled _________.

3) ________ Did you see the new sports teacher?

4) You look a little worried. _________

5) _______ The captain is aboard!

6) ________ Welcome to Hawaii!

7) Yesterday I met an old friend of mine. He greeted by saying __________.

8) _______ are you all right?

9) __________ May I know who is calling!

10) __________ We missed you in the party.

MCQs/Exercises/Activities on Interjections of Greeting with Answers:

Choose the appropriate Interjections from the choices given below. Verify your answers with those given in the end.

1) _______ I was waiting for you whole day!

  1. a) Hii!!
  2. b) Howdy!
  3. c) ahoy!!

2) _______ That is my pen you are using.

  1. a) aloha!
  2. b) ahoy!
  3. c) Hello!

3) ________ You look beautiful!!

  1. a) ahoy!
  2. b) hey!!!
  3. c) howdy!

4) The boatman shouted-___________ is anybody onboard!

  1. a) howdy!
  2. b) hello!
  3. c) Ahoy!

5) As the teacher entered the children stood up and greeted _________ sir !

  1. a) Ahoy!
  2. b) Howdy!
  3. c) Good Morning!

6) In some parts of America if you want to ask someone-‘How are you?, you say _________.

  1. a) Howdy!
  2. b) Good Morning!
  3. c) Ahoy!

7) ________ is a way of greeting someone as well as asking what is he doing these days.

  1. a) Howdy!
  2. b) Whazzup!
  3. c) Aloha!

8) My Hawaiian friends greet by saying _________.

  1. a) howdy!
  2. b) ahoy!
  3. c) aloha!

9) ________ so good to see you again!

  1. a) Hey!
  2. b) Ahoy!
  3. c) howdy!

10) ______ Watch your steps boy!

  1. a) howdy!
  2. b) hi!
  3. c) Hey!

11) _______ How are you?

  1. a) Hi!
  2. b) howdy!
  3. c) ahoy!

12) ________ The captain is aboard!

  1. a) Howdy!
  2. b) Hi!
  3. c) Ahoy!

13) _________ How do you do?

  1. a) wola!
  2. b) howdy!
  3. c) Ahoy!

14)_______ what is your name.

  1. a) Hi!
  2. b) Aloha!
  3. c) Ahoy!

15)  Before going to bed always greet you elders ___________.

  1. a) Good Morning!
  2. b) Good Night!
  3. c) Good Evening!

16) The man was yelling on top of his voice __________ is anyone listening!

  1. a) Hi!
  2. b) Aloha!
  3. c) Hello!

17) Before leaving office in the evening you should greet your colleagues by saying ___________.

  1. a) Good Evening!
  2. b) Ahoy!
  3. c) Hello!

18) ________ May I borrow your pen for sometime?

  1. a) Hello!
  2. b) Ahoy!
  3. c) Hi!

19) ________ there is a storm ahead! Brace yourselves!!

  1. a) Hello!
  2. b) Ahoy!
  3. c) Howdy!

20) The voice on the other side of the phone yelled _________ who is this?

  1. a) Howdy!
  2. b) Ahoy!
  3. c) Hello!

True or False Exercises/Activities in Interjections of Greeting with Answers:

Read the following sentences carefully and state whether they are true or false also verify your progress with the answers provided.

1) Howdy! Is the proper way to greet your elders.

2) You should greet every one Good Morning! In the morning.

3) Ahoy! Is anybody home?

4) Howdy! We are meeting after a long long time!

5) Ahoy! The ship is ashore.

6) Hello! Is the captain of the ship on board?

7) Good Evening! I am going to bed now!

8) Howdy! They say in Hawaii to greet a friend.

9) Hi! Where have you been?

10) Howdy! You look sad!

Answers-

Fill in the Blanks- 1) good Morning!, 2)Hello!, 3)Hi!, 4)Whazzup!, 5)Ahoy!, 6)Aloha!, 7)Howdy!, 8)Hey!, 9)Hello!, 10) Hey!

MCQs- 1)a, 2)c, 3)b, 4)c, 5)c, 6)a, 7)b, 8)c, 9)a, 10)c, 11)a, 12)c, 13)b, 14)a, 15)b, 16)c, 17)a, 18)c, 19)b, 20)c

True Or False- 1)false, 2)true, 3)false, 4)true, 5)true, 6)false, 7)false, 8)false, 9)true, 10)false

How you can make True the False ones:

1) Hello! Is the proper way to greet your elders!

3) Hello! Is anybody home?

6) Ahoy! Is the captain of the ship aboard?

7) Good Night! I am going to bed now!

8) Aloha! They say in Hawaii to greet a friend.

10) Whazzup! You look sad!

Also Read it