Interjections of Understanding/Misunderstanding

Definition and Examples

Interjections of understanding and misunderstanding are used to express ones understanding of a subject being talked about or something which wasn’t well understood before the moment. Like- Aha! So you let the dogs out! With the use of Interjection ‘Aha!’ the speaker indicates that before the moment he had no idea as to who had let the dogs out and he rather came to know about it right now and expressed his understanding using the Interjection ‘Aha!’

‘Eh?’ on the other hand is an Interjection of misunderstanding i.e. The speaker expresses his/her disbelief by using ‘Eh?’.  Sometimes it might be used in a way to taunt someone over an action or claim. For E.g.- Eh? You are good at base ball! We will further clearly understand these Interjections in the following examples and exercises.

  • Aha! So it was you!
  • Ahh! I got it!
  • Eh? I didn’t get it!
  • Oh! So this way it is supposed to be done!

Aha! Expresses a victorious understanding of anything. It is similar to the Ahh! And oh!

Eh? On the other hand expresses a misunderstanding.

Exercises/Worksheets/Activities with Answers

Fill in the Blanks Exercises/Activities/Worksheets on Interjections of Understanding/Misunderstanding:

Complete the following sentences by using proper Interjections of Understanding/misunderstanding and also verify your answers with the answers provided in the end.

1) _________ So you took the keys!

2)  _________ Now I understood the whole thing!

3) _________ did you say something!

4)  _________ It was him who was responsible for the commotion!

5) _________ Now I know who was behind all this!

6) _________ you were late because your car broke down!

7) _________ You didn’t say anything about me!

8) __________ That is why the teacher is absent today!

9) __________ So you are scared of snakes!

10) __________ Your friend has got cold!

11) ________ You are scared of puppies!! Really?

12) ________ So this is how you got yourself in trouble!

13) _________ So it wasn’t you who made that sound!

14) ________ I do understand now the whole thing!

15) ________ You can run faster than him!

16) ________ Your friend lost his cool and so do you!

17) ________ The door was locked because of a malfunction!

18) ________ Now I know why you were silent!

19) ________   I didn’t believe that your mother likes me!

20) __________ So that is why you were out of the town!

MCQ Exercises/Worksheets/Activities on Interjections of Understanding/Misunderstanding:

Complete the below sentences by using the proper Interjections from the choices provided below them. Also verify your answers from those provided in the end.

1) _________ Now I understand the whole incident!

  1. a) Eh?
  2. b) Aha!
  3. c) Alas!

2) _________ so you thing that you are smarter than me!

  1. a) Ahh!
  2. b) Eep!
  3. c) Eh?

3) _________ Now I know why you didn’t do well!

  1. a) Oh!
  2. b) Eep!
  3. c) Eek!

4) _________ So you were in the theatre yesterday!

  1. a) Aha!
  2. b) Eh?
  3. c) Urgh!

5) _________ Your fiends dumped you for the picnic!

  1. a) Aha!
  2. b) Oh!
  3. c) Eh?

6) _________ That’s why he was out of town!

  1. a) Oh!
  2. b) Alas!
  3. c) Hello!

7) ________ that’s why the teacher called you first!

  1. a) Eh?
  2. b) Ahh!
  3. c) Aha!

8) ________ You were wet because it was raining!

  1. a) Oh!
  2. b) Eh!
  3. c) Alas!

9) ________ Now I understood why are sad!

  1. a) Ahh!
  2. b) Eh?
  3. c) Eek!

10) _______ you really think that you can scare him off with this foolish prank!

  1. a) Eek!
  2. b) Aha!
  3. c) Eh?

11) _________ That’s why you have to reappear for the exams!

  1. a) Eek!
  2. b) Ahoy!
  3. c) Ahh!

12) _______ You father helped you to prepare for the exam!

  1. a) Aha!
  2. b) Oh!
  3. c) Eh!

13) _______ You really don’t like cheese!

  1. a) Oh!
  2. b) Aha!
  3. c) Eh?

14) _________ That’s why Ronit is not playing cricket!

  1. a) Eh?
  2. b) Ahh!
  3. c) Alas!

15) ________ Do you really caught the thief alone?

  1. a) Aha!
  2. b) Eh?
  3. c) Ahh!

16) ________ so it was your mother looking for you yesterday!

  1. a) Oh!
  2. b) Eep!
  3. c) Eh?

17) _________ So it was your father who caught you watching movie!

  1. a) Ahh!
  2. b) Eh?
  3. c) Oh!

18) _______ You really think that you are smarter than me?

  1. a) Aha!
  2. b) Ahh!
  3. c) Eh?

19)  _________ That is why the teacher asked you to meet her in the recess!

  1. a) Eek!
  2. b) Eep!
  3. c) Ahh!

20) _________ Did you really mean that?

  1. a) Aha!
  2. b) Eh?
  3. c) Ahh!

True and False Exercises/Worksheets/Activities on Interjections of Understanding/Misunderstanding with Answers:

Determine whether the following sentences are true of false and also verify your answers with the answers provided in the end of the Exercise.

1) Eh? So you called my name!

2) Ahh! Now I know your problem!

3) Oh! You really think that your class performed better than mine!

4) Oh! That’s how you lost your purse!

5) Alas! You really are scared of those poor little kittens!

6) Aha! So it was you who rang the bell early!

7) Eek! You already knew the questions!

8) Aha! So you dropped the plans due to rain!

9) Alas! You were really thinking about me!

10) Ahh! That’s how the teachers have planned their vacations.

Answers:

Fill in the Blanks- 1)Aha!, 2)Aah!, 3)Eh!, 4)Oh!,5)Aha!, 6)Aah!, 7)Eh?, 8)Oh!, 9)Aha!, 10)Ahh!, 11)Eh?, 12)Oh!, 13)Eh?, 14)Ahh!, 15)Eh?, 16)Oh!, 17)Aha!, 18)Ahh!, 19)Eh!, 20) Oh!

MCQs- 1)b, 2)c, 3)a, 4)a,5)c, 6)a, 7)b, 8)a, 9)a, 10)c, 11)c, 12)a, 13)c, 14)b, 15)b, 16)a, 17)a, 18)c, 19)c, 20)b

True and False- 1)false, 2)true, 3)false, 4)true,5)false, 6)true, 7)false, 8)true, 9)false, 10)true

How you can make True the False ones:

1) Aha! So you called my name!

3) Eh? You really think that your class performed better than mine?

5) Eh? You really are scared of those poor little kittens!

7) Ahh! You already knew the questions!

9) Eh? You were really thinking about me!